menu

Családireceptkönyv.hu

ISTENI HÁZI KÜRTŐSKALÁCS, SÜTŐBEN SÜTVE!


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 3 darab
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- 35 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- kb. 1 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál vanília aroma
- fél citrom reszelt héja és leve
- csipet só
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- 1 teáskanál kristálycukor
A hempergetéshez:
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vanília cukor

Elkészítés:



1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az átszitált lisztben elkeverjük a 2 evőkanál cukrot és csipet sót, majd hozzáadjuk az 1 tojást, olvasztott vajat, a vanília aromát, a fél citrom levét és reszelt héját + a felfuttatott élesztőt és tésztát dagasztunk, majd letakarva duplájára kelesztjük. (Lehet, hogy picit több langyos tej kell hozzá, mint 1 dl, ez függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől… akkor annyi langyos tejet adjunk még hozzá a végén, hogy jó puha, de ne ragacsos tésztát kapjunk.)
2. Az üres papírtörlő gurigákat becsomagoljuk alufóliába és bekenjük vékonyan mindenhol olajjal vagy olvasztott vajjal – félretesszük egy tálcára. (Nem kell nagyon beolajozni, hogy ne tocsogjon az olajban, elég tényleg csak vékonyan bekenni.)
3. A megkelt tésztát hosszú keskeny téglalappá nyújtjuk kb. 4 mm vastagra, majd 1,5 cm széles csíkokat vágunk. Ezeket a csíkokat feltekerjük a már elkészített gurigákra úgy, hogy a csíkok ne fedjék egymást, de ne is legyen közöttük rés. (Ha nincs akkora csíkunk, hogy elég legyen a gurigára, akkor nyugodtan összeragaszthatunk két csíkot, csak jól nyomkodjuk össze, hogy sütés közben ne nyíljon szét.) Ha feltekertük a gurigára, akkor picit meggördítjük a gyúrótáblán, hogy a tésztacsíkok szépen egymáshoz simuljanak és lelapuljanak kicsit.
4. A tojássárgát kissé felverjük a tejjel és cukorral, mellyel lekenjük kívül a tésztát, majd meghempergetjük a vanília cukor + cukor keverékében.
5. A állítva sütőpapíros tepsire tesszük, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
6. Ha megsült a kalács, 1-2 percre letakarjuk tiszta konyharuhával, majd óvatosan csúsztassuk le a gurigákról. …és lehet fogyasztani.

Trükkök, tippek, praktikák:


AKÁR VENDÉGVÁRÁSHOZ IS!
Imádod a kürtőskalácsot, de eddig nem tudtad, hogy miképp készíthetnéd el? Íme egy isteni, házi recept, amelyből akár otthon, a konyhádban is kisütheted a kalácsod.

ISTENI HÁZI KÜRTŐSKALÁCS, SÜTŐBEN SÜTVE!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres Gabi
Zsemlefelfújt
Zsemlefelfújt

A zsemléket kockára vágva cukros tejben megáztatjuk (annyi tejben, amennyit felvesz). Hozzáadjuk a tojások sárgáját, összeforgatjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Gesztenyés - Gesztenyés tekercs
Gesztenyés - Gesztenyés tekercs

1. A kekszet ledaráljuk, összedolgozzuk a vajjal, a rummal, a kókuszreszelékkel, a kakaóval, majd félretesszük pihenni, amíg a krémet elkészítjük. 2. A vajat a cukorral jól kik...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nagy
Vaníliakrémes almás pite
Vaníliakrémes almás pite

A tésztához a lisztet, a sütőport és a porcukrot egy tálban elkeverjük, a puha margarint apró kockákra vágjuk, és belemorzsoljuk a lisztes keverékbe. A tojást és a tejfölt is hozzá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Réka
Kürtőskalács (erdélyi recept!)
Kürtőskalács (erdélyi recept!)

Egy sütőhöz 1/2 kg tészta kell. Kívülről be kell kenni olajjal.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk