25 dkg vaj
25 dkg porcukor
4 tojás
1 cs vaníliacukor
25 dkg liszt
1 kk sütőpor
1/8 l tojáslikőr
maréknyi csokis (kakaós) tortadara
A hozzávalókat előkészítjük és kimérjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A sütőformát előkészítjük, ha szükséges kivajazzuk és kilisztezzük.
A vajat a cukorral, a tojássárgájákkal és a vaníliacukorral habosra keverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a likőrrel a krémhez adjuk.
A fehérjéket habbá verjük és keverőlapáttal óvatosan a masszába forgatjuk. Végül egy maréknyi csokis tortadarát keverünk a tésztába.
A tésztát az előkészített kuglóf formába töltjük, megrázzuk, hogy a tészta jól kitöltse a formát.
180 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük (a sütési idő forma és sütő függvénye, ezért feltétlenül végezzünk tűpróbát!). Ha kész, pihentessük rövid ideig a formában, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.
A „hangyás” kuglóf nagyon szaftos, becsomagolva több napig is ízletes marad. Az esetleges maradék lefagyasztható, vagy felhasználható édességek (pl. trifle, pohárkehely, csokifondü) készítéséhez.
A kuglóf tetejét tálalás előtt szórjuk meg porcukorral. Ünnepi alkalmakra megkenhetjük olvasztott csokoládéval. A csokibevonatú kuglófot természetesen ízlés szerint dekorálhatjuk is.
A tortadara kuglóf finom és nem szokványos sütemény, érdemes kipróbálni. Egyszerűen elkészíthető sütemény ünnepi alkalmakra, de kávézáshoz-teázáshoz is.
25 dkg lisztet egy dagasztótálba szitálunk, hozzáadjuk a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és adunk hozzá egy evőkanál cukrot. Csomómentesre keverjük, majd lefedjük, és hagyjuk pi...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűKeverjük össze a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget és a borsot, majd ezt a keveréket vegyítsük a liszttel, a szódabikarbónával a sütőporral és a cukorral. Adjuk hozzá a tojást és...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA banánt és a tojásokat turmixgépben vagy botmixerrel pürésítjük, míg homogén, palacsintatészta állagú keveréket kapunk. Tapadásmentes serpenyőben -lehetőleg zsiradék nélkül- egy...
Elkészítési idő: 1/2 óra Nehézség: Nehéz. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és sütőpapírt terítünk 2 db 30x40 cm-es tepsibe. 2. A tésztához egy mély tálban összekeverjük a zabpelyhet a liszttel,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű