menu

Családireceptkönyv.hu

Beigli Horváth Rozi


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók (2-2 rúdhoz): 3 dkg élesztő, 2 dl tej, 5 dkg cukor, 25 dkg vaj, 50 dkg finomliszt, 2 tojás, 1 csipet só;
- a mákos töltelékhez: 3 dl tej, 2-3 dkg búzadara, 30 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 1 citrom reszelt héj, 1 tasak vaníliás cukor;
- a diós töltelékhez: 20 dkg cukor, 30 dkg darált dió, 10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítési idő: kb. 45 perc + a kelesztés

Elkészítés:


Az élesztőt egy kevés langyos tejjel és 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk. A vajat a lisztbe morzsoljuk, a felvert tojásokat, a megkelt élesztőt, a maradék cukrot és a tejet beletesszük, valamint egy csipet sót beleszórunk. Gyorsan összedolgozzuk, és két cipóba osztva, gyúródeszkán letakarva pihentetjük.
Közben elkészítjük a töltelékeket. A tejet felforraljuk, a darával összekevert mákot, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot beleszórjuk.
A cukorból 3 deci vízzel sűrű szirupot főzünk, a diót belekeverjük, a tűzről lehúzzuk, a mazsolával, a citromhéjjal és a morzsával jól összekeverjük.

A cipókat kettévesszük, és négy, fél centi vastag téglalappá kinyújtjuk. Kettőt a mákos, kettőt a diós töltelékkel megkenünk, de mindegyik lap szélén 2 centis sávot üresen hagyunk. Felgöngyöljük úgy, hogy az üres szélei alulra kerüljenek. A tésztarudakat sütőlemezre fektetjük, a tetejüket egész tojással megkenjük, majd langyos helyen 1 órát kelesztjük. Utána tojásfehérjével átkenjük, és hűvös helyen, kb. fél óra alatt megszárítjuk, ettől lesz szép márványos a tetejük. Mindegyik rúd oldalát villával óvatosan megszurkáljuk, nehogy felrepedjen.

180 °C-ra előmelegített sütőben (gázsütőnél 4-es fokozat; légkeveréses sütőben 165 °C) 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Beigli Horváth Rozi

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kráter szelet  ki próbálni
Kráter szelet ki próbálni

Elkészítés: A vaníliás pudingport 4 dl tejjel és 3 evőkanál cukorral felfőzzük, majd hűlni hagyjuk. Az epres pudingport szintén 4 dl tejjel és 3 evőkanál cukorral felfőzzük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kávés tekercs
Kávés tekercs

A háztartási kekszet ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot, kakaót, rumot és összekeverjük. A kávét a kekszhez öntjük és tésztává gyúrjuk. A tésztát sodrófával egy kristálycukorral megs...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Piskótatekercs
Piskótatekercs

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Habos túrós pite
Habos túrós pite

Gyúrd jól össze a tésztát, ha ragad, akkor rakj hozzá mindig egy picit még a lisztből, ezt már nem mértem. Könnyű, lágy tészta legyen és vedd ketté, majd nyújtsd ki vékonyra. Ne...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk