menu

Családireceptkönyv.hu

Csodás tökfőzelék


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



1,20 kg gyalult tök (vagy 2-2,30 kg tisztítatlan tök),
6 dkg zsír,
5 dkg liszt,
2 dkg hagyma,
1/2 kávéskanál édes fűszerpaprika,
1 evőkanál nem túl finomra vágott kapor,
1-2 evőkanál ecet,
7 dl tej,
2 dl tejföl,
2 dkg só,
esetleg 1 kávéskanál cukor.

Elkészítés:


Világos rózsaszínű rántást készítünk, belekeverjük a finomra vágott hagymát, jól átpároljuk, beletesszük a felvágott kaprot, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a paprikát, azzal is elkeverjük. A rántást akkora lábasban készítsük, amekkorába a főzelék belefér. Az elkészült rántásba lesózás nélkül belekeverjük a tököt, melyet megelőzőleg 1 kávéskanál ecettel megpermeteztünk. Tehát a tököt nem sózzuk be előre és nem csavarjuk ki a levét. A rántásban mérsékelt tűzön, állandó keveréssel, jól átpároljuk a tököt, ráöntjük a tejet (lehet
írót vagy kovászos uborkának hígított, levét is használni a felöntéshez), csomótlanra keverjük, ilyenkor adunk hozzá egy kis cukrot is. Jól átforraljuk, majd mérsékelt tűzön főzzük, amíg a tök megpuhul. Ha túlfőzzük, a tök szétesik. A kész főzelékbe belekeverjük a tejfölt és tálaljuk. Amennyiben uborkalevet használunk a felöntéshez, nem savanyítjuk a tököt, sót is csak megízlelés után használunk. Igen jó zamatot kap, ha tisztított, szeletekre vágott zöldpaprikát, paradicsomot főzünk bele. újszerű zamata lesz egy kis ágacska csombor belefőzésétől, amelyet tálaláskor eltávolítunk belőle.

Trükkök, tippek, praktikák:


Készítése azonos a friss tökből készülő főzelékekkel. A konzerv, üvegekben tartósított tökből rendszerint habarással készítjük a főzeléket.

Csodás tökfőzelék

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Főzelékek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Adrien
Sóska
Sóska

Sóskapépet vagy a darabolt sóskát kicsit megpároljuk. Felengedjük egy kis vízzel és felforraljuk. Elkészítjük közben a habarást. Lisztet kikeverjük a tejföllel, majd beleöntjük a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar karfiolfőzelék
karfiolfőzelék

A karfiolt megpucolom, rózsáira szedem, és a kókuszolajon egy picit megpirítom. Annyi tisztított vízzel öntöm fel, amennyi éppen ellepi. Lassú tűzön, fedő alatt, forrástól számít...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
PARADICSOMOS KÁPOSZTA FASÍROZOTTAL
PARADICSOMOS KÁPOSZTA FASÍROZOTTAL

A káposztát külső leveleitől megtisztítjuk és metéltre vágjuk, megmossuk. Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, rátesszük a káposztát, felöntjük annyi vízzel, amenny...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tejfölös-kapros tökfőzelék
Tejfölös-kapros tökfőzelék

1. A hagymát meghámozzuk, apróra felkockázzuk. A kaprot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, szakállkáját finomra vágjuk. Az olajat nagyobb lábasban felforrósítjuk, megfonnyasztjuk b...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk