kb. 4 dl víz
2 tk. só
2 ek. olaj
60 dkg BL 80 liszt
3 ek. burgonyapehely (elhagyható)
1 tk. cukor
3 dkg élesztő
Lágy, ragadós kelttésztát dagasztok, a hagyományos kézi mixer is simán elviszi. Duplájára kelesztem, majd körülbelül egyforma darabokra szedem. 7-8 darab szokott kijönni. Gömbölyítem őket, hagyom kicsit megint pihenni, kb. 15-20 percig. Nem érdemes túlkeleszteni, mert akkor nagyon magába szívja az olajat, pont mint a fánktészta. Olajos kézzel kihúzkodom, majd bő, forró olajba eresztem egyesével, óvatosan. Egy célszerszámmal folyamatosan igyekszem az olaj alá nyomkodni, így szép hólyagos lesz a felülete. Ha piros az egyik oldala, megfordítom, és a másikat is készre sütöm. Papírtörlőre állítom őket, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Só, fokhagyma, tejföl, sajt jár mellé, ízlése szerint mindenki elkészíti magának.
A tejet oda rakjuk forrni a búzadaràval, sóval, két fajta cukorral folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Gázról levesszük és hozzáadjuk a vajat. Majd kakaóval, vagy fahéjjal...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA csicseriborsó lisztből szódabikarbónából (vagy sütőporból)és a fűszerekből sűrű masszát készítünk egy kevés vízzel. Ebbe forgatjuk meg a zöldségeket és sütjük ki bő olajban. Szó...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy 2 l-es üveget félig töltünk zúzott egressel vagy fehér ribiszkével, és meggyel. A bogyók aránya tetszés szerinti. Leöntjük 1 l hideg vízzel, hozzáadunk 150 g cukrot, az üveg sz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejföl valójában oltott (savanyított) tejszín. A teljes tejből nagyanyám a legszínét leszedte rögtön fejés után, ebből készült a vaj, aztán a tejet korsóba vagy szélesszájú kanná...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes