6 tojás,
12 dkg cukor,
12 dkg sima liszt,
25-30 dkg baracklekvár.
A peremes sütőlap alját zsírpapírral kibéleljük. Hideg eljárással piskótát készítünk. A piskótát 2-2,5 cm vastagon, egyenletesen szétkenjük a sütőbádogban. Középmeleg sütőben sütjük kb. 18-20 percig; vigyázzunk, ki ne szárítsuk. A megsült tészta aranysárga, és összecsukott ujjakkal megérintve rugalmas. Ekkor a sütőből kivesszük, gyorsan körülvágjuk, tetejét liszttel enyhén megszórjuk, tiszta ruhára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla. Forrón rákenjük a közben felmelegítéssel könnyen kenhetővé tett lekvárt, és felcsavarjuk. Gyorsan dolgozzunk, mert a tészta ha kihűl, csavarásnál törik. Vaníliás cukorral lecukrozzuk; ha kihűlt fűrészkéssel tetszetős, rézsútos szeletekre vágjuk.
A tészta a felcsavarásnál könnyebben hajlik, ha 10 dkg cukrot, 12 dkg lisztet használunk. A tészta könnyebb lesz, ha az előírt tojásokon kívül még egy tojásfehérjét adunk hozzá.
A rizslisztbe morzsold bele a zsiradékot, de vigyázz, hogy a zsiradék ne melegedjen, olvadjon meg. Gyúrd hozzá a tojássárgákat és ha kell némi vizet, hogy jól gyúrható, könnyen k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük 190 fokra. A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a margarinnal és a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót (a kakaó kivételével!), és a tész...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból kelt tésztát dagasztok, majd duplájára kelesztem. A deszkára borítom, hengerré görgetem, és 10 részre osztom. Egy-egy gombócot formázok, majd egyenként oválisra nyú...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesHa pihentetés nélkül nélkül kívánunk dolgozni a tésztával,először a tölteléket készítjük el: a a mazsolát forró vízben megmossuk,lecsepegtetjük,apróra vágjuk. Felforraljuk a teje...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű