Tésztához
50 dkg liszt
200 g vaj
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
100 g cukor
1 tojás
1 tojássárgája
negyed csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héj
víz
A töltelékhez:
1 tojásfehérje
2 tojássárgája
125 g cukor
fél citrom reszelt héja
300 g tehéntúró
búzadara
1/2 kg lisztből, 200 g vajból, csipetnyi sóból, késhegynyi szódabikarbónából, 100 g kristálycukorból, 1 egész tojásból, és 1 sárgájából, 1/4 csomag vaníliás cukorból és 1/2 citrom reszelt héjából kb. 1 pohár vízzel gyúrható tésztát dolgozunk össze. Két cipót formálunk belőle, és tepsi nagyságúra kinyújtjuk. Az egyik lapot beletesszük a tepsibe és megkenjük a következő töltelékkel: a megmaradt tojásfehérjét habbá verjük, és belekeverjük 2 tojás sárgáját. Az egészet elkeverjük 125 g cukorral, 1/2 citrom reszelt héjával és 300 g áttört tehéntúróval. A tölteléket az alsó lapra kenjük, meghintjük búzadarával (grízzel), és a másik lapot ráhelyezve megszurkáljuk, majd a sütőbe téve szép sárgára sütjük. Forrón vaníliás cukrot szitálunk rá, és ha teljesen kihűlt, felvágjuk.
Tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kis golyókat formázunk belőle, majd a formába tesszük
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: 1. A lisztet összekeverjük a sóval, porcukorral, vaníliás cukorral, darált dióval, elmorzsoljuk a vajjal + zsírral, majd hozzáadjuk a tojássárgákat is. Összegyúrjuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVajat, cukrot, tejfölt, vaníliás cukrot kikeverni, hozzáadni a citromot és a héját reszelve és a túrót. A 3 evőkanál zselatint langyos vízzel kikeverni, hozzáadni a 1,5 dl forró te...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLisztet összedolgozuk a vajjal (cukrot nem teszünk bele), 2 tojássárgájával és vízzel. Éjszakán át pihentessük. Reggel a tésztából két lapot nyujtunk. Az egyiket, a tepsibe helyezv...
Elkészítési idő: kb. 1 óra Nehézség: Könnyű