Palacsinta-töltelékek
DIÓS 15 dkg dióbélhez veszünk 1,5 dl tejet, 7 dkg cukrot, 1 citromot, 0,3 dl rumot, valamint 1 evőkanálnyi mazsolát és egy kis vaníliáscukrot. A mazsolát megmossuk, leszűrjük. A citrom héját lereszeljük. A diót megdaráljuk. A tejet felforraljuk a cukorral, beletesszük a mazsolát, a citromhéjat, a diót és a vaníliáscukrot, majd levesszük a tűzről, és lefedve, vízfürdőben tartjuk melegen. A rumot csak közvetlenül a felhasználás előtt keverjük bele.
TÚRÓS-MAZSOLÁS 20 dkg tehéntúróhoz veszünk 1 tojássárgáját, 0,5 dl tejfölt, 5 dkg vajat, 7 dkg porcukrot, 1 citromot, valamint 1 evőkanálnyi mazsolát és egy kis vaníliáscukrot. A mazsolát beáztatjuk, ha megszívta magát vízzel, leszűrjük. A citrom héját lereszeljük. A túrót szitán áttörjük, majd simára keverjük a porcukorral, vajjal, tejföllel, tojássárgájával, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral, majd beledolgozzuk a mazsolát is.
GYÜMÖLCSÖS A választott gyümölcsöt meghámozzuk (ha kell kimagozzuk), s apróra daraboljuk. Cukros (esetleg tovább is fűszerezett), nagyon rövid lében megpároljuk.
BARACKLEKVÁROS 25 dkg baracklekvárhoz veszünk 1 citromot és 0,5 dl rumot. A citrom héját lereszeljük, azt hozzáadjuk a lekvárhoz, s az egészet simára keverjük a rummal.
KÁPOSZTÁS 50 dkg fehér fejeskáposztához veszünk egy evőkanálnyi kristálycukrot, két evőkanálnyi olajat, meg némi sót és őrölt borsot. A káposztát legyaluljuk, besózzuk, félre tesszük fél órára, azután kinyomjuk a levét. A felforrósított zsiradékon megkaramellázzuk a cukrot (kevergetve addig hevítjük, amíg szépen megbarnul), majd hozzáadjuk a káposztát, folytonosan keverve megpirítjuk, s a végén megborsozzuk.
Fogtam 20 dkg hagymát (tisztítva), fele-fele arányban lilát és vöröset. Felkarikáztam. Két evőkanál olívaolajat elkezdek lábasban hevíteni, erre rádobtam 2-3 evőkanál cukrot és me...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa húsokat kiklopfoljuk, ütögetjük mindkét oldalát, hogy vékonyabbak legyenek, mindkét oldalát só és borsszóróval megfűszerezzük, meghempergetjük lisztben, aztán felvert tojásban és...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 dl langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a munkalapra halmozzuk, beleszórjuk a sót, a közepébe lyukat fúrunk, és ide öntjük az élesztős elegyet, a maradék vi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy serpenyőben összekeverjük a gyros fűszert 4-5 ek étolajjal, beleforgatjuk a vékonyra szeletelt, darabolt húst és hagyjuk pácolódni benne legalább fél órát. Aztán megsütjük. A...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű