Hozzávalók:
20 dkg tepertő darálva
50 dkg liszt
2 db tojás sárgája
1 kis doboz tejföl
1 db élesztő
kevés őrölt bors
só (kb. 3 teáskanál)
A tésztát összeállítjuk, kinyújtjuk, vékonyan zsírral(!!) megkenjük, mindig egyfelé (balról-jobbra, fentről-lentről) hajtogatjuk, 25 percenként ismételjük a hajtogatást háromszor.
Ujjnyi vastagra kinyújtani, tetejét kés élével megkockázni (nagyon ne nyomjuk rá). Ebből az adagból 113 pogácsa lesz.
Kiszaggatni, tepsibe tenni (nem kell megkenni) és a lábasra tesszük, konyharuhával letakarjuk, egy óra hosszat kelesztjük.
Megkenjük 1 db felvert tojással, reszelt sajtot, szezámmagot, mákot vagy 1-1 szem mandulát/diót teszünk rá.
Előmelegített (gázsütő 3-as fokozat, villanysütő 150O) sütőbe tesszük, 10 perc múlva a hőt növeljük (gáz: 5-6-os fokozat, villany: 200O) kb. fél órát sütjük.
A tepsiben hagyjuk állni 10 percig, utána tálba szedjük (legjobb a fedeles kelesztő tál) lefedjük (nylon-nal).
Mielőtt összeállítjuk a tésztát, kb. öt literes lábasban vizet teszünk fel melegedni, ha már forró, a fedőt fordítva rátesszük.
Hozzávalókból kidagasztjuk a tésztát, majd letakarva egy fél órát kelesztjük! Lisztezett táblán nyújtjuk és szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük kókuszzsírral...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk (az élesztőt elég csak belemorzsolni), majd letakarva kb 1 órán át kelesztjük. Ha megkelt, akkor egy nagy deszkára tesszük, vékonyra kinyújtjuk é...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálban a lisztet, a sót és a Ramát összemorzsoljuk. 2. A közepébe beletesszük a tojások sárgáját, a tejfölt, és rámorzsoljuk az élesztőt is. 3. A tésztát ezután összegyúrjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Kimérünk 30 dkg lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a sót, belemorzsoljuk a zsírt, és beleszórjuk a reszelt sajtot. 2. Összedolgozzuk tejföllel és tojássa...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz