1 közepes vöröshagyma
2 közepes sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
öklömnyi zellergumó
1 csokor petrezselyem
2-3 ág zellerzöld
3 evőkanál olaj
1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika
kb. 1 csapott evőkanál só
fél mokkáskanál őrölt fekete bors
1 kiskanál kristálycukor
a galuskához:
1 tojás
10 dkg finomliszt
csipetnyi só
0,5-0,75 dl hideg víz
Az összes zöldséget megtisztítjuk. A hagymát finomra aprítjuk, a répát és a gyökeret 3 milliméter vastagon fölszeleteljük – ha túl vastagok, akkor félbevágva szeleteljük föl, a zellert 1,5 centis kockákra, a petrezselymet meg a zellerzöldet finomra vágjuk.
Az olajat egy fazékban kissé megforrósítjuk, a hagymát rádobjuk és kevergetve, közepes lángon 3-4 perc alatt megfonnyasztjuk. A gyökeret és a zellert rárakjuk, közepes lángon 2 percig pirítjuk, majd következik a sárgarépa. További 4-5 percig pirítjuk-pároljuk.
A pirospaprikával meghintjük, kevergetve fél percig pirítjuk, majd 1,2 liter vízzel fölöntjük. Többször megkeverve fölforraljuk, közben megsózzuk, megborsozzuk, a petrezselymet és a zellerzöldet beleszórjuk, a cukorral ízesítjük. Ha forr, kis lángra állítjuk.
A galuskához a tojásból a liszttel, csipetnyi sóval és annyi vízzel, hogy közepesen kemény tészta legyen belőle, galuskatésztát keverünk. hagyományos módon a levesbe szaggatjuk, 3-4 percig főzzük, ezalatt éppen megpuhul a levesben minden. Megkóstoljuk, ha kell utánaízesítjük.
Ízesíthetjük 1 gerezd zúzott fokhagymával is, amit a zellerrel együtt keverünk hozzá.
A húsokat 2,5x2,5 cm-es kockára felaprítom. A szalonnát apró kockára vágom, és kiolvasztom. A nagyon apróra vágott (vagy géppel felaprított) hagymát átsütöm rajta az apró kockár...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFelteszem főzni a megmosott húst a befűszerezett (só, bors, köménymag, babérlevél, majoranna) a vízbe, annyi vizet tegyél bele, hogy majd a zöldségek is beférjenek, szóval, majdnem...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA csirkemellet megmossuk, felkockázzuk apróra. A zöldségeket megpucoljuk, felaprítjuk. Fazékban, kis olajon megpirítjuk a felkockázott hagymát és az összetört fokhagymát. Rádobjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű◾️A felkockázott répát és gyökeret olajon megfuttatjuk. ◾️Hozzáadjuk a felkockázott húst, az egész hagymát, fűszerezzük és felöntjük az alaplével. ◾️Ha félig megpuhult hozzáadj...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: Könnyű