400 g száraz csicseriborsó
100 g (kb. egy fej) hagyma
3 teáskanál aprított petrezselyem
3 teáskanál aprított koriander
1-1,5 teáskanál őrölt paprika (ízlés szerint csípős vagy csemege)
6 gerezd fokhagyma
1,5 tk. római kömény
Só ízlés szerint (2-3 tk. ajánlott)
10 ek. liszt
1,5 tk. sütőpor
A falafel elkészítése a csicseriborsó előkészítésével kezdődik. Ehhez áztasd be a csicseriborsókat egy éjszakára hideg vízbe. Figyelj arra, hogy jó bőven lepje el a víz, mert igencsak megduzzadnak.
Ha legalább egy éjszakát áztak, akkor szűrd le őket. Egy tálban keverd össze a leszűrt csicseriborsót, a nagyobb darabokra vágott hagymát, fokhagymát, petrezselymet, korianderlevelet, a sót, a pirospaprikát és a római köményt.
Megjegyzés a só mennyiségével kapcsolatban: az ételekhez szükséges sómennyiség a legegyénibb dolog. Függ a só minőségétől, a kanál méretétől és az ízlésedtől. Az eredeti recept ehhez a mennyiséghez 1,5 tk. sót ír. Ez számomra rendkívül sótlan, ezért 2-3 tk. sót javaslok, de inkább kóstold meg előtte, utána sózni lehet, elvenni belőle már nem.
Egy aprítógépben, mixerben vágd össze az összes hozzávalót, de nem kell, hogy pürés legyen.
Attól függ, milyen géped van, ez a lépés lehet, hogy sokáig tart. Nekem egy viszonylag kicsi, botmixerhez járó aprítóedényem van, itt 8-10 adagban tudtam felaprítani a teljes mennyiséget.
Add hozzá a sütőport és a lisztet, és jól keverd el. A masszának össze kell állnia, és formázhatónak kell lennie (azon ne aggódj, ha a kezedben könnyen szétesik, attól még jó lesz).
Egy edényben pihentesd kb. egy órát a hűtőben.
Vizes kézzel formázz diónyi golyókat a falafel masszából. Közepesen forró, de bő olajban 4-6 perc alatt süsd ki, egyszerre 8-10 darabonként. Érdemes az elején egy darabot sütni, hogy megnézd, nem esik-e szét. Ha mégis szétesne, akkor adj hozzá még egy kis lisztet.
Egy edényben pihentesd kb. egy órát a hűtőben.
Vizes kézzel formázz diónyi golyókat a falafel masszából. Közepesen forró, de bő olajban 4-6 perc alatt süsd ki, egyszerre 8-10 darabonként. Érdemes az elején egy darabot sütni, hogy megnézd, nem esik-e szét. Ha mégis szétesne, akkor adj hozzá még egy kis lisztet.
Mivel a csicseriborsó lényegében nyersen (csak áztatva) került bele, ezért ne legyen túl forró az olaj, hogy átsüljön rendesen.
A falafel egy rendkívül változatos étel. Lehet fogyasztani szendvicsként pitában, vendégvárónak szószokkal (tahini, joghurt javasolt), főételként, előételként, uzsonnára, gyerekeknek tízóraira stb.
Leggyakrabban itthon és eredeti hazájában is az utcán, pitába csomagolva találkozhatunk vele. Ilyenkor, vagy főételként felszolgálva friss zöldségek (paradicsom, paprika, hagyma, uborka), citromlé, tahini, joghurt illenek hozzá.
Tökéletes vegetáriánus vagy vegán étel – a nyugati világban valószínűleg többek között a vegetáriánus életmód iránti fogékonyság növekedésének köszönhetően is lett ilyen népszerű.
De mint már annyiszor írtam, aki húst is eszik sem rossz, ha talál valóban ízletes, tápláló húsmentes fogásokat, amikkel néha ki tudja váltani a hús fogyasztását. És a falafel éppen ilyen – tökéletes megoldás akár eszel húst, akár vegetáriánus, vagy éppen vegán életmódot élsz.
*http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/falafel
Az öntethez a feldarabolt csokoládét egy edényben a tejszínnel és a vaníliás cukorral összekeverjük, olvadásig forraljuk, besűrítjük. Melegen tartjuk. Egy teflonserpenyőben a vaja...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókat egy kanállal összekeverjük, kb. öt percet pihentetjük, majd kókuszolajjal kikent, felforrósított serpenyőben kisütjük. Nekem ebből az adagból 6 db, kb. 7-8 cm-es pal...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA füstölt körmöket átnézzük és ha szükséges megkapargatjuk, vagy megperzseljük, majd egy éjszakára beáztatjuk hideg vízbe. A fejet és a sertés lábakat alaposan megtisztítjuk, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA két egész tojást kevés sóval felverem, majd hozzáteszem a kefirt, az apróra vágott párizsit és a liszttel galuska sűrűségű tésztává keverem. Palacsintasütőbe kevés olajat öntök,...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: Könnyű