1/2 kg zöldbab
olaj
1 fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
3 fakanál liszt
1 csapott fakanál őrölt pirospaprika
1 fakanál só
2 fakanál Vegeta
2,5 liter víz
1-2 szál zellerlevél
1 cs. petrezselyemzöld
Friss zöldbabból finomabb, mint mireltből, de a mirelt hamarabb megpuhul.
Anyukám ecettel és tejföllel csinálta, de én a férjem ízlése szerint, borsodiasan készítem: se ecet, se tejföl, viszont sok “lecske” .
Tedd egy nagyobb tálba a zöldbabot, és a mosogatóban, folyó víz alatt kétszer mosd meg. (Egyszerre egy marékkal foglalkozz, ha megmostad, tedd át egy másik tálba. Ha elfogyott, öntsd ki a mosóvizet, engedj bele tisztát, és ismételd meg a mosást.) Utána le kell vagdosni a zöldbabok mindkét végét, és közben le kell húzni a zöldbab mindkét gerincéről a szálkát, ha van. Úgy alakítsd ki a tálak elhelyezését, hogy magad előtt legyen a kis tál, amibe a végek potyognak, és balra dobd a tisztított zöldbabot, mert így esik kézre.
Közben, ha látsz hibás részeket (pl. barna folt), akkor vágd ki a hibásat, de a többit tartsd meg.
Most jön a darabolás. Végy egy kis marék zöldbabot, tedd a vágódeszkára, nagyjából rendezd el őket, aztán egy hosszú pengéjű késsel vágd fel a csomót 2-3 cm-es darabokra. Kapard át a darabolt zöldbabot egy tálba, és jöhet a következő adag.
Pucold meg a hagymát, és vágd fel apróra. Egy legalább 4 literes fazékba önts egy kevés olajat, kapard bele a hagymát, párold üvegesre.
Ha üveges (fehérből átmegy kicsit átlátszóba), akkor borítsd bele a zöldbabot, és kevergetve párold vagy 3 percig. Közben készíts oda 1 liter vizet egy mérőkancsóban.
Akkor tégy bele 3 fakanál lisztet, és állandóan kevergetve pirítsd vagy 2 percig. Ahol érzed, hogy leragad a liszt, kapard fel! Ha jól átpirult (ne várd meg, hogy odaégjen a liszt), akkor szórj rá egy csapott fakanál pirospaprikát. (Ha mirelt zöldbabból csinálod, akkor várd meg, míg jól felforrósodik a zöldbab, csak akkor add hozzá a lisztet! Egyébként egy csirizes masszát kapsz.)
Keverd el (de a paprikával már ne pirítsd), és öntsd fel az odakészített 1 liter víz kb. felével. Gyorsan keverd el az egészet, hogy jól feloldódjon a liszt. Kapard fel az edény aljáról a leragadt lisztet.
Öntsd hozzá az 1 literből megmaradt vizet, meg még 1,5 litert. Tedd bele a zellerlevelet, sózd meg 2 fakanál Vegetával és 1 fakanál sóval.
Fedd le a levesd, és egész lángon főzd. Figyeld, hogy mikor forr fel, és akkor vedd takarékra a lángot.) Közben pucold meg a fokhagymát, és fokhagymanyomóval préseld a levesbe.
Amíg fő a leves, intézd el a petrezselymet: mosd meg, rendezd össze szálanként, hogy külön álljanak a szárak és a levelek; vágd le a szárakat a levelek tövénél, vagdosd apróra a leveleket. ..................
http://www.kajarecept.info/zoldbableves/
1. A vajat egy lábosban megolvasztjuk és felforrósítjuk. 2. Rádobjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, kissé megsózzuk és lepirítjuk. 3. Ezután hozzáadjuk a megmosott és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy lábosban olvasszuk ki a kockára vágott szalonnából a zsírt, a szalonna bőrét is hozzádobhatjuk. Pirítsuk meg rajta üvegesre a finomra vágott hagymát és a felaprított fokh...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűA babot előző este átválogatjuk, és beáztatjuk langyos vízbe. Másnap a füstölt húst feltesszük főni, amíg fő, megtisztítjuk a zöldségeket és karikára vágjuk. 10 perc fövés után...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A húst vágd fel egyforma kisebb kockákra 2. A csipetke tésztát előre, külön sós vízben egy evő¬kanál olaj hozzáadásával megfőzöd, leöblíted és lecsepegteted. 3....
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes