Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt,
20 dkg rama margarin,
7 dkg porcukor,
kevés só,
1,5 dkg élesztő,
2 db tojás sárgája,
1 dl tej Mákos töltelékhez:
50 dkg darált mák,
20 dkg cukor,
3 dl tej,
3 dkg mazsola,
kevés vaníliás cukor és fahéj,
1 db citrom reszelt héja,
1 kanál méz. Diós töltelékhez:
50 dkg dió,
20 dkg porcukor,
fél deci tej,
1 van. cukor,
5 dkg mazsola,
1 db citrom héja Tejet + cukrot + vaníliás cukrot melegíteni + dió, utána minden mást bele felforralni, KEVERNI!!!
Elkészítés:
Egy tálban a lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, majd langyos tejben oldott élesztővel, a tojások sárgájával a porcukor és a só hozzáadásával tésztát gyúrunk. Ebből 4 kis cipót formázunk, majd fél órát hűtőszekrényben pihentetjük. Közben elkészítjük a töltetlékeket.
A mákos: a cukrot a tejjel vaníliás cukorral a reszelt citromhéjjal egy kanál mézzel felforraljuk. 1-2 percig forrni hagyjuk, hozzáadjuk a darált mákot, jól elkeverjük benne, majd kihűtjük.
A pihentetett tésztákat kinyújtjuk, a töltelékeket ráhelyezzük, szorosan feltekerjük, zsiradékkal kikent tepsibe helyezzük. Tojássárgájával megkenjük, majd meleg helyen fél órát pihentetjük. Ezután tojás fehérjével megkenjünk és hűtőbe helyezzük. 20-25 perc után újra átkenjük tojásfehérjével és 150 fokos sütőben sütjük. kb. 30-40 perc. 15-20 percig NE nyissuk ki a sütő ajtaját.
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 tk cukorral és egy csipet liszttel felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, a vajjal elmorzsoljuk, a tejhez hozzáadjuk a cukrot, tojást...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tojásokat szétválasztjuk. A lábast vízzel kiöblítjük, így nem ég oda majd a dara. A tejet felforraljuk, bele szórjuk a búzadarát, fele cukrot és a vaníliás cukrokat. Kevergetve s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a vajjal, a porcukorral, és a tojások sárgájával összegyúrjuk. Egy sütőpapírral bélelt (20×30 centis) tepsibe nyomkodjuk a tésztát lisztes kézzel (mert a tészta ragacsos)...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat a liszttel, tejjel, cukorral, csipet sóval és kis vaníliás cukorral sima híg tésztává keverjük. (tejjel tovább hígíthatjuk a ha túl sűrű) Kivajazott tepsibe öntjük a t...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű