50 dkg liszt, 50 dkg rozsliszt, 2 dkg élesztő, 10 dkg margarin, 5 dkg cukor, 1 dkg só, 10 dkg főtt áttört burgonya, 4-5 dl tej
1. A burgonyát megfőzzük, melegen áttörjük a kétféle langyos átszitált liszttel, sóval, cukorral összekeverjük és tálba tesszük.
2. Közben az élesztőt langyos cukros tejben megkelesztjük, és a lisztre öntjük.
3. A többi tejet is hozzáadjuk, és jól összekeverjük, majd az olvasztott margarint ráöntjük, és addig dagasztjuk, amíg sima tésztát nem nyerünk.
4. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, langyos helyen 1 órán át kelesztjük.
5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és könnyedén átgyúrjuk.
6. Ízlés szerint formázzuk, kivajazott tepsibe helyezzük, olajjal megkenjük, 30 percig kelesztjük és előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük.
A langyos tejjel, cukorral/ vagy joghurttal felfuttatjuk az élesztőt. A kacsazsírt felovasztjuk, és minden tésztához való alapanyaggal összedagasztjuk. A tésztát megkelesztjük du...
Elkészítési idő: 24 perc Nehézség: KönnyűA szokásos módon bedagasztom a tésztát.majd hagyom duplájára kelni. Enyhén lisztezett felületre borítom, majd megformázom a kenyeret.Zsírozott lisztezett formába teszem és hagyom...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Melegítsünk meg 200 ml vizet, keverjük el benne a kristálycukrot, majd adjuk hozzá az élesztőt, és futtassuk fel. 2. Mérjük ki a lisztet, keverjük hozzá a sót. 3. Adjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMondjuk este 10 órakor érdemes bekészíteni a kovászt. Ez attól függ, hogy milyen korán tudunk, vagy akarunk reggel a kenyérsütéshez hozzákezdeni. A kelesztéshez 10-11 óra szükséges...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes