1 kg finomliszt, 30 dkg szárazkolbász, 10 dkg zsír, 4 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tejföl, só, tej, 1 dkg cukor
1. Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük.
2. Az átszitált lisztet a zsírral elmorzsoljuk.
3. A tojást összekeverjük a tejföllel, beletesszük a megkelt élesztőt és a sót.
4. A lisztet az ízesített élesztős tejföllel jól összedolgozzuk, ha nem elég puha a tészta, tejet adunk hozzá. Állaga akkor jó, ha dagasztás közben leválik a kezünkről és a felülete sima, fényes.
5. A tésztát lisztezett gyúródeszkára helyezzük, kinyújtjuk és rászórjuk a darált száraz kolbászt.
6. Összehajtogatjuk, 25-30 percig letakarva pihentetjük. Ezt háromszor megismételjük.
7. 25-30 perces pihentetések után kinyújtjuk, összehajtjuk.
8. Vekni alakúra formáljuk, zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük és 25 percig ismét pihentetjük.
9. Tojássárgájával megkenjük és előmelegített sütőben, közepes melegen 60 percen át sütjük.
1. Kolbász helyett ízesíthetjük a kenyeret darált töpörtyűvel, sonkával, pörkölttel, vagy löncshússal is.
1. Egy tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval. Langyos vízben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni. 2. A lisztet összedolgozzuk az élesztős v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLisztbe beleszórjuk a felfutatott élesztőt, és utána a többi hozzávalókat sorba beletesszük. Annyi langyos vizet öntsünk bele, amennyit felvesz a tészta. Jól átgyúrjuk, formázzuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztani. 25 percig kelesztés, átmozgatni,20 perc kelesztés. Cipót formázni, 8 literes jénaiba, zsírpapír. Duplájára keleszteni kb. 40 perc....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet összekeverjük az élesztővel, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tejfölt és az olajat. Lassan hozzáadjuk a vizet, és finom tésztát gyúrunk. A tésztát meleg helyen, letakarva (...
Elkészítési idő: 1,5 Nehézség: Könnyű