öregtészta: 3 dl langyos víz, csipet só, 50 dkg liszt Bl 80, 1 ek. olaj, 1 tk. cukor, 1 dkg élesztő
fehér kenyér: 25 dkg öregtészta, 2,7 dl víz (abból 1 dl tej), 1,3 dkg élesztő, 1 csapott teáskanál cukor, 30 dkg Bl 80-as liszt, 15 dkg fehér tönkölyliszt, 5 dkg rétesliszt, nagy csipet aszkorbinsav, 2 csapott tk só, 2 ek burgonyapehely, 2 ek olaj
1. A gépben dagasztottam 20-30 percig, utána kikapcsoltam, hagytam, hogy a tészta túl keljen.
2. Este elkészítem, és reggel már használhatom is a tésztát. A maradékot rakjuk műanyag dobozba és tegyük be a hűtőbe. Ezt az adagot 3 kenyérhez tudtam felhasználni.
3. A hozzávalókat a kenyérsütő gépben dagasztom, utána kiveszem, a tésztát kicsit átgyúrom, és kelesztő tálba kelesztem kb. 1 órát.
4. A megkelt tésztát, átgyúrom, és cipóformára alakítom, és sütő zacskóba teszem.
4. A zacskót egy kerek jénaiba rakom és kb. 1 órát hagyom kelni.
5. Előmelegített sütőbe 230 fok. 15 perc, utána visszaveszem 210 fokra, és még 45 percig sütöm.
6. Ha kész kiveszem a zacskóból, vizes ecsettel átkenem, és hagyom hűlni.
A fent hozzávalókat összegyúrjuk.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÍgy készítsd: Érdemes este összeállítani a tésztát, mert 12 órán keresztül pihentetni kell. A lisztet, a porélesztőt és a sót összekeverjük, és a végén hozzáadjuk a vizet. Ha ki...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: A vizet megmelegítjük, de ne legyen forró. Hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. Közben a magkeveréket elkeverjük a sóval, hozzáa...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: Könnyű1. A tésztát a kenyérsütő gép dagasztó programjával megdagasztatom.Mikor már nem kever, csak keleszt, várok 20 percet.Ekkor kiteszem a tésztát egy tálba, letakarom és hagyom kelni...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz