80 dkg finomliszt, 30 dkg barna rozsliszt, 4 dkg élesztő, 1,5 dkg só, 6 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, kevés tej, 5 dl meleg víz, 2-3 kanál étolaj
1. 2 dl langyos vízben 10 dkg rozsliszttel az élesztőt elkeverjük.
2. Ezután letakarva, védett, langyos helyen 6-8 órán át kelni hagyjuk.
3. Ha jól megkelt az élesztő, akkor mély tálba öntjük, és hozzáadjuk az átszitált liszteket, a sót és az olvasztott vajat vagy margarint.
4. Jól összekeverjük, fokozatosan hozzáadjuk a langyos vizet, és keverővilla segítségével nagyjából összedolgozzuk.
5. A tészta további dagasztását kézzel folytatjuk mindaddig, amíg az sima felületű nem lesz.
6. Ezután 2 órán át kelni hagyjuk meleg helyen, letakarva.
7. Ez idő letelte után a megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kettéosztjuk, lazán átgyúrjuk, cipót formázunk belőle és zsírozott, lisztezett sütőlapra helyezzük.
8. A cipók felületét kevés liszttel megszórjuk, 30-40 percig ismét kelesztjük, majd a megkelt cipók felületét tejes tojással megkenjük.
9. Előmelegített sütőben, közepes tűzön 45-50 percig sütjük, amíg a kenyér felülete szép sárgásbarna lesz.
1. A tésztát a kenyérsütő gép dagasztó programjával megdagasztatom.Mikor már nem kever, csak keleszt, várok 20 percet.Ekkor kiteszem a tésztát egy tálba, letakarom és hagyom kelni...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézElsőként vágd le a kenyérszeletek héját, majd bélelj ki velük egy megvajazott tepsit. A kenyerekre szórd rá a vagdalt kolbászt vagy sonkát, esetleg mindkettőt, végül pedig a reszel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTiborné Biró A recept:előtészta 15 dkg liszt,1dkg. élesztőkevés cukor annyi víz, hogy nokedli állagú tészta legyen. A konyhapulton hagyom reggelig. Este keverem.Reggel 25dkg BL 55...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba tesszük az összes hozzávalót, a fokhagymát belereszeljük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Alaposan összegyúr...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes