1 kg finomliszt, 5 dkg cukor, 3 dl tej, 1 dl meleg víz, 1 dkg só, kevés vaj, 15 dkg reszelt sajt, 4 dkg élesztő
1. Az élesztőt langyos, cukros tejes vízben összekeverjük, 15-20 percig kelni hagyjuk.
2. Közben a lisztet mely tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a megkelt élesztőt és a reszelt sajtot.
3. Annyi tejet és vizet adunk hozzá, hogy a tészta nagyon kemény és feszes legyen. Ha ragadós, akkor lisztezzük meg.
4. A tepsi méretétől függően 2 vagy 3 részre osztjuk.
5. A tepsiket alaposan kizsírozzuk, lisztezzük, és a tésztát belehelyezzük.
6. 1-1,5 órán át letakarva kelni hagyjuk. Ha duplájára nőtt, a kelesztést befejezzük.
7. Sütés előtt olvasztott, langyos vajjal megkenjük, és előmelegített sütőben közepes tűzön 45-50 percig sütjük.
8. Sütés közben a kenyeret 2-szer vízzel bepermetezzük.
1. Ezt a tésztát nagyon jól lehet fagyasztani. Ha fagyasztani akarjuk, kelesztés előtt hosszúkásra vagy cipóra formázzuk, és alufóliába csomagolva helyezzük a fagyasztóba.
2. Sütés előtt 4-5 órával előbb kivesszük a fagyasztóból, és meleg helyen megkelesztjük.
3. Ezután ugyanúgy járunk el, mint a friss tésztánál.
Keverjük össze a hozzávalókat. Annyi meleg vizet adjunk hozzá, hogy gyúrható, pizzatésztánál keményebb tésztát kapjunk. Minimum 1 órát kelesszük. Nagyon vékonyra kell nyújtani...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálban össze kell kutyulni a hozzávalókat. Nem kell dagasztani, csak annyira kell megkeverni, hogy összeálljon. (Én párszor átpörgettem rajta a robotgép dagasztókarát, de nem h...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesRugalmas tésztát dagasztunk a hozzávalókból. (Kenyérsütőgépben is megtehetjük, de vigyázzunk, ne melegedjen át a tészta! 22 fok a legjobb.) Kelesztőtálban körülbelül egy óra ala...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesCukor,víz bele az élesztő.10 perc pihen.Liszt,só hozzá a megkelt élesztő,összedolgozni.Kb.1-1,5 óra kelni.Sütőt bekapcsolni.Kisebb jénai kivajazni,bele a tészta.Tetejét megszurkál...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz