25 dkg nagy szemű szárazbab, 40 dkg burgonya, 1 füstölt köröm, 1 zellerlevél, 1/2 babérlevél, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 nagy sárga- és fehérrépa, 1 közepes fej hagyma, 8 dkg kolozsvári szalonna, 1 kk pirospaprika, 2 ek csipetke, 1 gerezd fokhagyma, só
1. A füstölt körmöt és a babot előző este áztassuk be.
2. A kockára vágott szalonnát kissé kiolvasztjuk, zsírján megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, megpaprikázzuk és beletesszük a beáztatott babot és összevágott körmöt.
3. Kb. 1,5 l vízzel felöntjük.
4. Beletesszük a babérlevelet, a zellerzöldet, az apróra vágott hagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot.
5. Megsózzuk, és fokhagymával ízesítjük.
6. Kb. 1 órányi főzés után tegyük bele az összevágott zöldséget, majd újabb 20 perc után a kockára vágott burgonyát.
7. A főzés utolsó szakaszában főzzük bele a csipetkét.
A lisztből és 5 dkg zsírból barnára pirított rántást készítünk, ezután hozzáadjuk a köménymagot és kissé tovább pirítjuk. Majd ezt másfél-két liter hideg vízzel felengedjük. Hozzá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A vajat felolvasztjuk, és megpirítjuk benne a lisztet 2. Felöntjük a vízzel, beletesszük a leveskockákat és a konzerv kukoricát levével együtt. 3. Néhány perc főzés után beleö...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vörös lencsét áztasd be 10 percre forró vízbe. Az apróra vágott hagymát olíva olajon pirítsd meg, közben reszeld le a sárgarépát és ezt is öntsd a hagymára. Együtt párold őket 5-...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMegmossuk a csirkét, feldaraboljuk, betesszük fazékba, felöntjük 4-5 liter vízzel, belerakjuk a sárgarépát, zellert, petrezselyem gyökeret, hagymát, babérlevelet, szemes borsot, só...
Elkészítési idő: fél óra Nehézség: Könnyű