1 kg finomliszt, 4 dkg élesztő, 2 dkg só, 3 dkg cukor, 5 dkg vaj , 5-6 dl tej
1. Az élesztőt kevés, cukros tejben megkelesztjük.
2. A lisztet felmelegítjük, átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot és az olvasztott vajat.
3. A megkelt élesztővel és a tejjel összedolgozzuk.
4. Ha a tészta felülete sima, befejezzük a dagasztást.
5. A tésztát meleg helyre tesszük letakarva, 50 percig kelni hagyjuk.
6. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk.
7. Lazán átgyúrjuk, 3 vagy 4 részre osztjuk, kissé kinyújtjuk és henger alakúra formázzuk.
8. Ezután kizsírozott lisztezett tepsibe helyezzük, 25-35 percig kelni hagyjuk.
9.Langyos vízzel bepermetezzük, majd előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.
A langyos vízben feloldjuk a cukrot, és elmorzsoljuk benne az élesztőt. A diót mozsárban összetörtjük (csak nagyjából). A liszteket egy dagasztótálba kimérjük, hozzáadtam a lenmago...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kenyér készítését reggel kezdem. Bekeverem a gyors kovászt, amit estig a konyhapulton, letakarva hagyok. Ha nem éjszakai kelesztéssel csinálom, akkor teszek még bele 0,5 dkg éle...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. A hozzávalókból tésztát dagasztunk, amit harminc-negyven perc alatt meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztünk. 2. A sütőt ekkor bekapcsoljuk/begyújtjuk, és 220 fokra állít...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szokásos módon bedagasztom a tésztát.majd hagyom duplájára kelni. Enyhén lisztezett felületre borítom, majd megformázom a kenyeret.Zsírozott lisztezett formába teszem és hagyom...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű