A leves alaphoz:
500 g szárazbab
1 db sertéscsülök (füstölt)
4 gerezd fokhagyma
2 db petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa
3 db sárgarépa (nyers, nagyobb)
A rántáshoz:
2 evőkanál búzaliszt (BL55)
1 evőkanál étolaj
1 kávéskanál pirospaprika (őrölt)
2 dl víz
1A babot előző este tálba tesszük és felöntjük vízzel, beáztatjuk. A csülköt darabokra vágjuk, és szintén beáztatjuk egy másik tálba. Ezt érdemes megkóstolni, mert csak akkor kell áztatni ha „jó” csülköt sikerült vennünk és nagyon sós lenne. Ha nem nagyon sós, akkor a csülök áztatását elhagyhatjuk.
Csülkös bableves receptCsülkös bableves receptCsülkös bableves receptCsülkös bableves recept
2A répát, zöldséget meghámozzuk és felvágjuk hosszanti csíkokra.
Csülkös bableves recept
3Egy nagyobb lábasba tesszük a babot, a feldarabolt csülköt (a csontot is, mert finom zamatot ad a levesnek), hozzáadjuk a répát, zöldséget felengedjük bő vízzel és feltesszük főzni. Addig főzzük, amíg a csülök és a bab is megfelelően puha lesz. (ez pár óra)
Csülkös bableves recept
4Ha puhák, akkor elkészítjük a rántást. Az olajat forrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet és zsemleszínűre pirítjuk.
Csülkös bableves recept
5Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, lehúzzuk a tűzről, adunk hozzá 1 kávéskanálnyi pirospaprikát és összekeverjük.
Csülkös bableves receptCsülkös bableves receptCsülkös bableves receptCsülkös bableves recept
6Csap alá tesszük és kb. 2 dl vizet engedünk rá, folyamatosan keverjük, ne csomósodjon be.
Csülkös bableves recept
7A levesre öntjük. Majd forralunk rajta egyet.
Csülkös bableves receptCsülkös bableves recept
8És kész is! :)
A hagymát és a répát megtisztítjuk és apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. A húst felszeleteljük és hozzáadjuk, 2-3 percig pirítjuk és felöntjük vízzel. Nem kell túl sok viz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk, és kevés olajon megdinszteljük. Megszórjuk pirospaprikával, és rátesszük a felkockázott húst. Sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük. Amikor f...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA szalonnát apró kockára vágjuk, megpirítjuk, a pörcöt szűrőlapáttal kiemeljük, félretesszük. A szalonna zsírján üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát. Mehet rá a zöldbab, a k...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesEgy lábosban a vizet, 3 dl borral és a fűszerekkel feltesszük főni. Mikor felforrt, 5 percig még forraljuk, majd levesszük a tűzről, és átszűrjük. A tojássárgákat kikeverjük a cuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű