menu

Családireceptkönyv.hu

Újházy tyúkleves


Írta:

Adag: 12
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 szép hízott tyúk (kb. 2 kg), egy far-hát és 2-3 csirkecomb
40 dkg sárgarépa
15 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg zeller
10 dkg karalábé
10 dkg csiperkegomba
2 közepes vöröshagyma
10 dkg kelkáposzta
20 dkg friss zöldborsó
1 db zöldpaprika
1 csokor petrezselyem zöldje
10-15 szem egész bors
gyömbér

Elkészítés:


1. A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk, majd 2 liter hideg vízben (fedő nélkül) feltesszük főni. A tetején keletkező habot szűrőkanállal leszedjük, majd ha felforrt kisebbre állítjuk a hőfokot, és gyöngyöző vízben főzzük tovább.

2. Fél órai főzés után beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert, karalábét, kelkáposztát.

3. Teatojásba beletesszük a fokhagymát, a gyömbért, a sáfrányt, és a fokhagymát, majd a levesbe lógatjuk és lassú tűzön, félig lefedve tovább főzzük.

4. A maradék zöldséget (paprikát kockázva) és a gombát (a kisebbeket egyben hagyva, a nagyobbakat cikkekre vágva) külön lábosban egy kevés sós vízben, vagy csontlében főzzük meg.

5. Ha a zöldség és a tyúk is megfőtt kiemeljük a levesből és hűlni hagyjuk. A tyúkot kicsontozzuk, bőrét eltávolítjuk, és a húst vékony csíkokra vágjuk. A levesben főtt zöldséget vágódeszkára rakjuk és szintén vékony metéltre vágjuk.

6. A levest közben a tűzről lehúzva, 15 percig pihentetjük, majd nagyon finom szitán, vagy ruhán átszűrjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tálalás, díszítés: Tálaláskor a leveses csészébe rakjuk a metéltre vágott tyúkhúst, a zöldséget, és a külön - sós vízben - kifőzött házi cérnametéltet. Ezután az egészet felöntjük forró levessel, a tetejét pedig finomra vágott friss petrezselyemmel szórjuk meg.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Mária
PÓRÉHAGYMA-KRÉMLEVES
PÓRÉHAGYMA-KRÉMLEVES

Egy edényben olajat és vajat hevítünk, hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát, sózzuk borsozzuk, meghintjük szerecsendióval, fűszerezzük kakukkfűvel. Dinszteljük pár percig, amíg...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vichyssoise
Vichyssoise

1. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat ügyelve hogy ne égjen meg, ezután a póréhagymát vékonyan felkarikázzuk. 2. A pórét a vajban kis lángon pároljuk. Nem pirítjuk! Ezután burgony...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mariann
Gulyásleves
Gulyásleves

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Imre
Karalábéleves 1.
Karalábéleves 1.

1. A karalábét meghámozzuk, kockákra vágjuk. 2. Kevés olajon vagy vajon megdinszteljük (minél zsengébb, ez az idő annál rövidebb), megszórjuk liszttel, és néhány másodpercig kever...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk