menu

Családireceptkönyv.hu

Sajt készítése házilag


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Friss házi, vagy bio tej: nem hőkezelt, nem tartósított,
5-10%-os biológiai erjesztésű ecet,
fokhagyma, vagy más kedvelt fűszer ízlés szerint (petrezselyem, snidling, kömény, bazsalikom, zsálya, stb.)

Elkészítés:


Vegyünk kb. 1 liter tejet, amit egy lábosban forralni kezdünk. Amikor gyöngyözve forr, reszeljünk bele kevés fokhagymát, vagy tegyünk egy keveset a kedvenc fűszerünkből. (pl. kömény).
Ezután húzzuk le a tűzről, és keverjünk el benne kb. 2 evőkanálnyi ecetet. Ha elég volt ennyi ecet bele, akkor az edény szélén kezd kiválni az író (erre is számos recept található más oldalakon), és középen pedig összesűrűsödik a sajtnak való rész. Ha ez nem történik meg, tegyünk hozzá még egy kanál ecetet.
Ezután egy függöny-, tüll-, vagy gézdarab segítségével öntsük le az írót, és a szűrőként használt gézdarabon fennmaradó sajtot, kis gömböcként lógassuk fel úgy, hogy a maradék iró is ki tudjon csepegni belőle. Kerek szitában is le lehet csepegtetni, és akkor henger formája lesz.
Néhány óra elteltével a kis gömböc megkeményedik, és már ehető, szeletelhető is.
Az állaga kb. mozzarella - feta sajt között van valahol, és szerintem isteni finom. Természetesen kecsketejből az igazi, de ha csak tehéntej van, és az megfelelő forrásból származik, az is megfelelő, én is gyakran készítem abból.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ja, még valami: sózni csak utólag, készen érdemes, mert hiába tesszük bele főzés közben, az íze nem marad meg.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Főtt Kukorica
Főtt Kukorica

A leveleket szedjük le a csőről, kissé mossuk meg, majd a levelek felét rakjuk le egy nagyméretű edény aljába. Erre tegyük a csöveket, végül pedig egy réteg levéllel fedjük be. Önt...

Elkészítési idő: 20
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dóri
Lusta lángos
Lusta lángos

1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk 5-10 perc alatt. A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a tejfölt, majd a felfuttatott élesztős tejet és bedagas...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tojásfehérje de mibe ?
Tojásfehérje de mibe ?

csokihab málnahab gyümölcskenyér rakott kifli diós csók pavlova tora

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Répa torta krém
Répa torta krém

Arankát feloldjuk a tejszínben, a zselatint a vízben, majd a zselatint az angolkrémhez keverjük, majd megy bele a tejszín és a dió

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk