Tészta:
1,5 dl tejföl
10 dkg sertészsír
2 tojás (1 db a kenéshez)
2 ek cukor
2 csipet só
2 dkg élesztő
40 dkg liszt
Töltelék:
4 dl száraz vörösbor
40 dkg aszalt szilva
30 dkg darált mák
20 dkg kristálycukor
1 citrom reszelt héja
2 cs vaníliás cukor
1,5 dl víz
A töltelékhez az aszalt szilvákat megfelezzük, és a vörösborban teljesen beforraljuk.
A vizet a cukorral felfőzzük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a mákot, a citromhéjat, az aszalt szilvát, és elkeverjük.
A tésztához a tejfölt, a zsírt, a tojást a cukorral és a sóval összekeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és összegyúrjuk a liszttel. Könnyen gyúrható, nyújtható tésztát készítünk.
Pihentetés nélkül 2 részre osztjuk. Kinyújtjuk a cipókat, és megkenjük a kihűlt masszával.
Az oldalán a széleit ráhajtjuk, feltekerjük, tepsibe helyezzük, és megkenjük tojással. Az oldalát és a tetejét megszurkáljuk villával, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Megvárjuk amíg teljesen kihűl, utána szeleteljük.
Egy tálba szórjuk a lisztet, sütőport, porcukrot és jól összekeverjük. Belemorzsoljuk a margarint, majd a tojások sárgáját és a tejfölt, majd alaposan összedolgozzuk. A tésztát 3 r...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a sütőporral cukorral összekeverjük, a vajjal elmorzsoljuk, majd a tojássárgákkal és tejföllel összegyúrjuk. Kettévesszük a tésztát és folpackba csomagolva fél órár...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukrot a tojással jó habosra kikavarjuk, majd hozzáadjuk a puha margarint, a vaníliás cukrot és a 2 dl tejet fokozatosan, végül a sütőporos lisztet. A töltelékhez az almát meghám...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűKeverjük össze az összes hozzávalót egy nagy tálban, tegyük hűtőszekrénybe 4 órán át, így a chia kitágul, magába szívja a folyadékot. Töltsük jégkrém formába (vagy kiürült joghurto...
Elkészítési idő: 10 PERC Nehézség: Könnyű