1 kg marhalábszár
50 dkg tarkabab
5 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 paprika
1 chili paprika
2 paradicsom
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
4 babérlevél
0,5 zellergumó
2 ek pirospaprika
2 dl vörösbor
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
2 tojás
6 ek rétesliszt
A babot előző este beáztatom.
A szalonnát felkockázom és bográcsban kisütöm a zsírját, majd ezen megdinsztelem a kockára vágott vöröshagymát, az áttört fokhagymát és a feldarabolt paprikát.
Ha kész, leveszem a tűzről, rászórom a pirospaprikát és borsot, elkeverem, majd ráteszem a kockára vágott húst, beleaprítom a paradicsomot, sózom, aláöntöm a vörösbort és 1 órán át főzöm. Néha megkeverem, az elfőtt levet vízzel pótolom.
1 óra múlva felöntöm 2 liter vízzel, hozzáadom a babot (előtte az áztatóvizet leöntöm), a babérlevelet, az erős paprikát. Ha szükséges sózom és még 1 órát főzöm.
Közben megtisztítom a répákat, kockára vágom és a második óra eltelte után, a leveshez adom.
A tojásból, lisztből, csipet sóval, közepes lágyságú tésztát gyúrok. Ha már minden majdnem puha, a tésztát a levesbe csipkedem.
10 perc forralás után tálalom. Friss kenyeret kínálok mellé.
A sárgarépát, a gyökeret és a zellert megtisztítjuk, felkarikázzuk vagy daraboljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, egészben hagyjuk. A zöldségeket kevés olajon megdinszteljük, fele...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűElőször a húsgombócokat készítjük el. A darált húshoz adjuk a két evőkanál zabpelyhet, adunk hozzá apróra vágott metélőhagymát, petrezselymet, lestyánt (most szárított volt), kurku...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesHa nyáron, friss kukoricával főzöl, akkor forrásban lévő vízben főzd 10-12 percig, amíg megpuhul. A főzővizet tedd félre, majd a csövekről vágd le a kukoricaszemeket. (A mirelitet...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTisztítsuk meg a zöldségeket és daraboljuk apróra (a répát karikákra) őket. A répákat kapassuk meg a kókuszolajon (ez adja meg a szép színt), majd tegyük hozzá a többi zöldséget is...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű