8 szikkadt kifli
1/2 liter tej + cukor
20 dkg darált mák + pár ek cukor
vaj a tál kikenéséhez
Vanília szósz:
1 csomag vaníliás pudingpor
8 dl tej
5 ek cukor
A darált mákot ízlés szerint pár evőkanál cukorral elkeverjük. Egy magas falú tálat (jénai) kivajazunk. A kifliket felkarikázzuk, és egy rétegben lepakoljuk a tál aljára. A tejet kevés cukorral felforraljuk, majd ezzel meglocsoljuk az első réteg kiflit. Megszórjuk a cukros mákkal, újabb kifli, újra tej, majd mák. És így tovább, amíg el nem érjük a tál tetejét, vagy el nem fogynak a hozzávalóink.
Ha kész, 200 fokos sütőbe betoljuk, és kb. 20 percig sütjük. Én szeretem a tetejét, amik nem puhák a tejtől, hanem picit ropogósra sülnek. Férj viszont az elázott falatokat szereti. (Mindig mondom, hogy jól megférünk mi egymás mellett, a grillcsirkén se szoktunk összeveszni, nem ugyanazokat a részeket komáljuk… )
A vanília öntethez a puding csomagolásán leírtak szerint járunk el, pusztán annyit csalunk, hogy több tejet használunk, hogy sodót, és ne pudingot kapjunk.
A tányérra kiszedett gubákat megcsurgatjuk a vanília öntettel. Ha szeretnénk díszíteni, gyümölcsökkel megszórhatjuk.
Darált húsos húsgombóc készítése Keverjük össze a hozzávalókat. Ha a tojás nagy, elég egy tojás is fél kg húshoz. Adjuk hozzá a beáztatott zsemlét, dolgozzunk össze a masszát, maj...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézHALFÜSTÖLŐ PÁC KÉSZÍTÉSE Mielőtt a halak füstölésére kerül sor, azokat érdemes bepácolni. Az alap páclé 2 liter vízből, 1 evőkanál cukorból és 3-4 evőkanál sóból áll. Ehhez adha...
Elkészítési idő: 1 nap Nehézség: KönnyűA pitát felvágom, ízlés szerint a hozzávalókkal megtöltöm, és tálalom.
Elkészítési idő: 1/2 óra Nehézség: KönnyűA túrót keverjük ki a margarinnal. Ízesítsük 1 tk Delikáttal, őrölt fehérborssal. Adjuk hozzá a finomra vágott kaprot. Keverjük át, tegyük a hűtőbe 5-8 percre. A gombák tönkjeit tö...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű