Ajvár

Hozzávalók:



2 db 3 dl-s üveg
» 1 kg kápia paprika
» 2 nagy padlizsán
» 1 hagyma
» 2 gerezd fokhagyma
» fél citrom leve
» olívaolaj
» 1 kávéskanál csípős paprikakrém (elhagyható)

Elkészítés:


Elsőként megsütjük a paprikákat: hosszában félbevágjuk őket, magjukat, csumájukat eltávolítjuk, majd vágott felükkel lefelé egy alufóliával borított sütőlapra tesszük őket, szorosan egymás mellé. A sütőt grill- vagy a legforróbb fokozatra kapcsoljuk, amikor kellően forró, betesszük a paprikát.
Addig sütjük, amíg a héjuk teljesen feketére, szenesre ég. Ekkor egy tálba tesszük a sült paprikákat, és szorosan lefedjük frissen tartó fóliával.
Néhány percig, vagy amíg annyira lehűl, hogy kézzel hozzá tudunk érni, állni hagyjuk, majd az összes paprika héját eltávolítjuk.
A paprikahúst botmixerrel simára (vagy ízlés szerint egy kicsit darabosra) turmixoljuk, félretesszük.
A padlizsánokat félbevágjuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd 200 fokos sütőben 50 perc alatt puhára sütjük. A húst kikaparjuk a héjából. Szintén pürésítjük botmixerrel.

Egy lábasban olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a sült paprika-pürét, a padlizsánpürét, a csípős paprikakrémet, kevés citromlevet, sózzuk, borsozzuk. Kb. 20 percig főzzük, amíg elkezd besűrűsödni. Sterilizált üvegbe töltjük, rátekerjük a tetejét, majd fejjel lefelé fordítjuk, így hagyjuk kihűlni.