Almás diós csokis püspökkenyér

Hozzávalók:


dkg finomliszt
30 dkg kristálycukor
1 db tojás
50 dkg reszelt alma (héjával együtt!)
fél citrom lereszelt héja
1 csomag sütőpor (12 g)
5 dkg mazsola 2 evőkanál rumban beáztatva
5 dkg durvára vágott dió

Tetejére: csoki máz

Elkészítés:


almát a nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük a héjával együtt. Majd összekeverjük a cukorral, a tojással és a citromhéjjal. Hozzáadjuk a sütőport, a lisztet, a rumban beáztatott mazsolát és a durvára vágott diót.
Vajjal (vagy margarinnal) kikenünk egy 30 x 10 cm-es őzgerincformát és liszttel beszórjuk.
Ezután elfelezzük a masszát. Az egyik felébe keverünk 2 lapos evőkanál kakaóport, és beleöntjük a rumot, amiben előzőleg a mazsolát áztattuk.
Az őzgerincformát kb. a feléig megtöltjük a fehér masszával, majd erre ráborítjuk a kakaós masszát. Ne rakjuk tele, mert sütés közben magasodik a tészta a sütőportól!



A maradék masszát egy 6 részes muffin, vagy hasonló formába osszuk el felváltva a fehér és a kakaós masszával.
Az őzgerincformában a massza tetejére tegyünk egy alufóliát. A másikra nem kell, mert az hamarabb megsül. A sütőben egymás mellett elférnek.
Előmelegített sütőben 200 fokon kezdjük sütni. 15 perc múlva a muffin formát kivesszük ( Tűpróba!). Az őzgerinc formában pedig 15 percig még sütjük a masszát. Ekkor levesszük az alufóliát, és 170 fokra mérsékelve még 25 percig sütjük! ( Tűpróba!)
A sütőből kivéve pihentessük egy kicsit a formában, majd kiborítjuk, hűlni hagyjuk egy rácson, hogy teljesen ki tudjon hűlni.
Végül csoki mázzal lekenjük.

Csoki máz: (6 dkg étcsoki, 2 dkg vaj, 1 evőkanál tejszín)
Gőz felett megolvasztjuk az étcsokit, és a vajat, majd belerakjuk a tejszínt, kicsit kevergetjük, és félre tesszük. Langyosan kenjük a tésztára.