Almãs pite- bázakarettyei

Hozzávalók:


35 dkg liszt

15 dkg zsír

1 egész tojás,

1 tojás sárgája

késhegynyi sütőpor

csipet só

2 evőkanál cukor

A hozzávalókat összegyúrjuk, egy órára hűtőbe tesszük.

A töltelék :

1,5 kg alma

2 db citrom reszelt héja

2 db citrom leve

25 dkg kristálycukor

fahéj ízlés szerint

10-15 dkg zsemlemorzsa

10 dkg mazsola


Elkészítés:


Az almát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük a cukrot, fahéjat, citromlevet és citromhéjat, pároljuk. Amikor levet enged hozzáadjuk a mazsolát, még 5 percig pároljuk, végül belekeverjük a zsemlemorzsát.

A tésztát elfelezzük, kinyújtjuk, egyenletesen elsimítjuk rajta az almatölteléket, majd rátesszük a tészta másik felét, tojásfehérjével megkenjük, 180 fokos sütőben szép pirultra sütjük. Amikor kihűl felszeljük, porcukorral meghintve tálaljuk.