Hozzávalók (3 kis rúd):
1/2 csomag vajas-leveles tészta (3 lap)
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
5 dkg cukor + 2 evőkanál az almához (ha savanykás)
1 db nagyobb alma
2 dkg vaj
1 evőkanál kukoricakeményítő vagy sima liszt
1 teáskanál vanília kivonat
1,5 dl (házi) tej
a tetejére vaníliás porcukor
Először elkészítjük a házi vaníliapudingot.
A tojássárgáját fehéredésig, habosra keverjük a cukorral, a keményítővel és a vaníliával, majd a tejet hozzáadva, folyamatosan keverve, forrásig melegítjük. Miután kellően besűrűsödött, lekapcsoljuk, langyosra hűtjük.
A hozzáadott tej mennyiségével tudjuk a puding sűrűségét beállítani. Ha töltelékként szeretnénk használni, érdemes egy kissé sűrűbbre főzni. A túlfőzést kerüljük el, mert nem lesz szép krémes, ha a tojássárgáját megfőzzük benne, ezért mikor már látjuk, hogy a puding sűrűsödik, (folyamatosan keverjük) le is kapcsolhatjuk alatta a tüzet.
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd apróbb szeletekre vágjuk. Serpenyőben a vajon egy pici cukorral megdinszteljük, majd ezt is hűlni hagyjuk.
A tésztalapot vékonyra nyújtjuk, és a vaníliapuding egyharmad részével megkenjük, elosztjuk rajta az alma egyharmadát és a két szélét behajtva feltekerjük, mint a bejglit. Ugyanezt, megismételjük a másik két lappal is.
A kész rudakat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, a tetejüket megkenjük egy csepp tejjel elkevert tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 190 fokon körülbelül 15-20 perc alatt szép, aranybarnára sütjük.
Miután a rétes rudak megsültek, langyosra hűlve felszeleteljük, egy pici vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.
Igazából, nem rétes csak úgy nevezem, mert nem rétestésztából készül, hanem vajas-leveles tésztából. Ha valakinek szimpatikusabb, természetesen készítheti réteslapból is.
Én az Aldiban kapható fagyasztott, vajas-leveles tésztalapokból készítettem, amiből most 3 lapot használtam. Ez pedig úgy néz ki, hogy egy csomag 500 g/6 db 10x20cm-es lapot tartalmaz.
Sokan azt gondolják, hogy a házi puding elkészítése bonyolult és sokáig tart, pedig egyáltalán nem nagy ördöngösség, nem tart tovább, mint a bolti, zacskós változat készítése, viszont sokkal finomabb és egészségesebb. Én mindenkinek javaslom, hogy egyszer készítse el, biztosan nem fogja megbánni.