Hozzávalók
Tészta
200 g vaj/margarin
200 g tejföl
300 g liszt
0,5 tk sütőpor
1 cs vaníliáscukor
Töltelék
6 db alma, közepes nagyságú
100 g cukor
4 ek citromlé
2 ek porcukor
(tetszés szerint ízesíthetjük tovább őrölt szegfűszeggel, fahéjjal, reszelt citromhéjjal, mazsolával, vaníliával...)
A hámozott almát a reszelő nagyobbik lyukán reszeljük meg, locsoljuk meg a citromlével, hogy ne barnuljon be. Forgassuk össze a cukorral. Hagyjuk lefedve 10-15 percig állni.
A szobahőmérsékletű vajat keverjük robotgéppel simára a vaníliáscukorral és a tejföllel.
A lisztet szitáljuk át, keverjük össze a sütőporral. Két részletben gyúrjuk össze a tejfölös keverékkel. Könnyen formázható, lágy, nem ragadós tésztát kapunk.
Osszuk két részre, lisztezett deszkán nyújtsuk ki 15x30 cm-es nagyságú lapokra.
A tészta közepére, ahova majd a töltelék kerül szórjunk vékonyan lisztet/kekszmorzsát.
Az almás tölteléket alaposan nyomkodjuk ki (a kicsorgó lé nagyon finom almalé!), osszuk ketté, halmozzuk a tésztákra.
A tésztát egyik, majd másik oldalról hajtsuk rá a töltelékre, a felső oldal szélét kenjük meg kicsit vízzel, hogy jól tapadjon, sütés közben ne nyíljon szét.
A tetejét kenjük meg tojássárgájával, vágjuk fel 4-7 cm szélességű szeletekre.
Állítsuk zsírpapírral bélelt tepsire, nekem egy tekercs egy tepsiben fért el.
Előmelegített 200 °C hőmérsékletű sütőben 20-30 prc alatt sül készre. Porcukorral meghintve tálaljuk.