Aszalt szilvás breton recept- Far Breton

Hozzávalók:


75 ml tej (2,8%-os)
4 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
100 g porcukor
24 g búzaliszt (BL55)
50 g vaj
1 db vaníliarúd (belseje)
2 evőkanál rum - barna
1 csipet só
180 g szilva (aszalt, magzott)
A forma kikenéséhez:
20 g vaj

Elkészítés:


1A tejet a vaníliarúddal feltesszük egy lábasba, és felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni.

2A vajat alacsony hőfokon megolvasztjuk. Ha megolvadt hozzáadjuk a rumot, elkeverjük benne, és félretesszük.

3Kimérjük a lisztet, porcukrot, és a sót egy tálba.

4Most a vaníliás tejet a liszthez öntjük, és simára keverjük vele.

5Beleütjük a tojásokat, és ezzel is simára keverjük a masszát.

6Legvégül az olvasztott rumos vajat keverjük el benne alaposan.

7Egy csatos, 16 cm átmérőjű tortaformába sütőpapírt csíptetünk, oldalát kivajazzuk. Az aszalt szilvákat elrendezzük a formában.

8A formába öntjük az előbb elkészített híg masszát, és a 210 C-ra előmelegített sütőben 30 percen át sütjük légkeverés nélkül.

9Ha kisült, a csatot levéve tegyük hűtőbe pár órára.

10Hidegen tálaljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ez a finomság egy eredeti franciaországi, bretagne-i különlegesség. Francia neve Far breton aux pruneaux. Elkészítése roppant egyszerű, a végeredmény pedig nagyon ízletes.