Aszaltszilvás buborékkalács

Hozzávalók:


A tésztához
30 dkg Graham-liszt
30 dkg liszt
4-4,5 dl zsíros tej
1 teáskanál barna cukor
2 dkg friss vagy 7 g szárított élesztő
1 csapott teáskanál só
A töltelékhez és a golyók külsejéhez
20 dkg aszalt szilva
10 dkg vaj
15 dkg barna cukor
1 evőkanál őrölt fahéj

Elkészítés:


Ez a méltán népszerű csemege látványos és finom péksütemény az ünnepi asztalra. A gömböcök külsején sütéskor finoman megpirul a fahéjas cukor, belül pedig aszalt szilva rejtőzik.

1 bögre langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, és félretesszük. Közben nagy tálba szórjuk a tészta többi hozzávalóját. Mélyedést csinálunk a közepébe, beleöntjük
a felfuttatott élesztőt, és körkörös mozdulatokkal össze-keverjük. Lágy, de nem ragacsos tésztává gyúrjuk, igény szerint további langyos tejet csorgatva hozzá. Letakarjuk, és langyos, huzatmentes helyen körülbelül 1 óra alatt a duplá-jára kelesztjük. A tészta összegyúrását és kelesztését kenyérsütő géppel is végezhetjük a megfelelő programon.

A megkelt tésztát kézzel lazán átgyúrjuk, majd kisebb diónyi darabokat csípünk belőle. Egy-egy aszalt szilvát csoma-golunk mindegyikbe, és gombóccá gömbölyítjük őket.
Ha menet közben kevésnek találjuk a szilvát, akkor a na-gyobb szemeket kettévágjuk, hogy mindegyik golyóba jusson töltelék.

Fémbögrében megolvasztjuk a vajat. Keveset arra haszná-lunk belőle, hogy tollkenővel kikenjük a kuglófformát,
a maradékban pedig teáskanállal megmártogatjuk a tészta-gombócokat. Müzlistálkában összekeverjük a cukrot meg a fahéjat, és rázogatva meghempergetjük benne a vajba mártott gombócokat, amelyeket ezután az előkészített formába rakunk. Nem kell különösebben szabályosan elrendezni őket, csak arra ügyeljünk, hogy a végére viszonylag egyenletes vastagságban legyenek mindenhol.

Berakjuk a hideg sütőbe, amelyet ezután 50 fokra melegítünk, majd elzárunk, és 20-25 percig kelni hagyjuk a megformázott tésztát. Ezután 170 fokra kapcsolt sütőben
40 percig sütjük, utána még 15 percig az elzárt sütőben hagyjuk. Ha csatos tortaformát használunk, az alá mindenképpen tegyünk sütőpapírt, hogy az illesztésnél esetleg kiszivárgó cukros vaj ne csöpögjön és égjen a sütő aljára.

Tálcára vagy nagy tányérra borítjuk, és langyosan tálaljuk. Gyerekeknek különösen nagy élmény, hogy szétszedhető kis gombócokra, amelyek ráadásul ízletes tölteléket rejtenek.

Tipp: szilva helyett más aszalványok vagy akár csokoládédarabok is kerülhetnek bele. A nagyon száraz aszalt gyümölcsöket előbb áztassuk gyümölcslébe, majd jól csöpögtessük le.