Banános csokoládétorta

Hozzávalók:


A kávés brownie-hoz:

12 dkg liszt
1 tk. sütőpor
2 tojás
18 dkg cukor
3 ek. cukrozatlan kakaópor
10 dkg vaj
0,5 dl főzött kávé
csipet só


A töltelékhez:
2 dl habtejszín (állati, 30%-os)
20 dkg étcsokoládé (min. 50%-os)
2 érett banán


A csokimázhoz:

1 dl habtejszín
0,4 dl víz
0,4 dl főzött kávé
6 g zselatin (tortazselé)
9 dkg cukor
4 dkg cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:


A krémmel kezdjük, mert hűlnie kell. A tejszínt takaréklángon felforrósítjuk, majd az energiát elzárva beletördeljük a csokoládét. Sűrű, fényes krémmé keverjük, langyosra hűtjük, majd hűtőbe tesszük 3-4 órára, de akár egy éjszakára is. Kihűlés után sűrű krémmé szilárdul.

A brownie-hoz összeolvasztjuk a vajat a kakaóporral. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, hozzáadjuk a kakaós vajat és a kávét, végül a sütőporral összekevert lisztet.

Egy 22 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a kávés tésztát, és 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, ne szárítsuk túl! Lepattintjuk a karimáját, és rácsra téve teljesen kihűtjük, majd hűlést követően éles késsel/cérnaszállal kettévágjuk.

A hideg csokoládés tejszínt robotgéppel 1-2 perc alatt fellazítjuk, felhabosítjuk. Nem lesz belőle légies tejszínhab természetesen, hanem könnyű, mégis sűrű csokoládékrém.

A brownie alsó lapját visszatesszük a tortaforma aljára, körépattintjuk a megtisztított karimáját. Megkenjük a lapot a csokoládés tejszín felével, sűrűn kirakosgatjuk a kb. 1-2 cm vastagságúra felkarikázott banánnal. Megkenjük a maradék krémmel, és betakarjuk a másik tortalappal. Finoman összenyomkodjuk.

A kávés glazúrhoz a zselatint simára keverjük a vízzel, a kávéval, tejszínnel, cukorral és a kakaóval, majd fakanállal takaréklángon állandóan kevergetve felforrósítjuk, de ne forrjon fel.

Azon forrón a torta tetejére öntjük, körkörös mozdulatokkal terítsük el rajta (mint mikor palacsintát sütünk).

Fedjük le a tortaformát, pl. alufóliával vagy pattintós fedeles tortatállal, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára dermedni-érni.

Másnap a tortakarikát eltávolítva éles késsel cikkekre vágva tálaljuk.

A tömény mennyország maga :-)