A linzer alaphoz
10 dkg cukor
20 dkg Rama
30 dkg liszt
1 tojás sárgája
csipet só
1 citrom reszelt héja
A barackos habhoz
15 szem érett, hibátlan sárgabarack
25 dkg porcukor
1 teáskanál ecet
1 tojás fehérje
1 csipetnyi szódabikarbóna
A kenéshez
6 evőkanál baracklekvár (kb)
1 evőkanál rum
1.A lisztet a cukorral, sóval elkeverjük. Belemorzsoljuk a Rama margarint, hozzáadjuk a tojássárgáját, végül a megmosott citrom reszelt héját. Összegyúrjuk, cipót formálunk, amit folpacba tekerve beteszünk a hűtőbe, minimum 1 órára.
2.Kinyújtjuk a tésztát, kb. 3-4 mm vastagságúra. Bekapcsoljuk a sütőt 150 fokra, vagy gázsütő középső lángjára. Nagyobb üvegpohárral 12 kört szúrunk ki a tésztából. A köröket belesimítjuk muffin formába, vagy kis gyümölcskosár formákba. Villával megszúrkáljuk az alját. Sütőbe toljuk, 15 perc alatt elősütjük.
3.Elősütés alatt megmossuk a barackokat, félbevágjuk, kimagozzuk. A tojásfehérjét az ecettel kemény habbá verjük, a végén hozzáadjuk a cukorban elkevert szódabikarbónát. Lazán beleforgatjuk a habba. A lekvárt simára keverjük a rummal.
4.Kivesszük a sütőből a tésztaalapot. A formában hagyva megkenjük lekvárral mindegyiket, rásímítunk a tojáshabból, majd mindegyikre 1-1 fél barackot teszünk a domború felükkel fölfelé. Így visszatolva a sütőbe, 170 fokon 15-20 perc alatt megsütjük. Kivéve a sütőből, pár perc pihentetés után emeljük ki a formákból.
Tippek
Ez nagyon mutatós süti majd minden alkalomra, de különösen Húsvétra ajánlom.A tésztát begyúrhatjuk előre, mert hűtőben 1-2 nap is eláll.A tojáshabba csak a végén tegyük bele a porcukrot, úgy nem esik össze.A végső sütésnél figyeljünk, hogy ne barnuljon meg a tojáshab, mert fehéren hasonlít igazán a tükörtojásra.Gyerekek is ehetik, hiszen az alkohol sütés közben elpárolog.