Hozzávalók 28 cm-es piteformához
14-16 palacsinta
a töltelékhez:
5 dkg mazsola (elhagyható)
2 evőkanál rum
4 dkg vaj
2 tojás
1 csipet só
10-15 dkg porcukor
45-50 dkg túró
1 citrom reszelt héja
a kenéshez: vaj
az öntethez:
1 tojás
2 dkg porcukor
1 evőkanál vaníliakivonat
1 dl tej
a tálaláshoz: porcukor
A mazsolát a rumba áztatjuk. A töltelékhez a tojást robotgéppel kihabosítjuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és jól elkeverjük. Végül a mazsolát a rummal együtt alaposan elvegyítjük benne.
A sütőt 200 fokra melegítjük. A palacsintákat 1-1 púpozott evőkanálnyi krémmel megtöltjük, feltekerjük, félbehajtjuk, és kissé egymásra fektetve a kivajazott sütőtálba sorakoztatjuk.
Az öntethez a hozzávalókat habverővel jól elkeverjük, a palacsintákra öntjük, és az egészet 20-25 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a tészta szélei már kicsit megpirultak. Porcukorral megszórva, melegen és hidegen is tálalhatjuk.
Tipp: előre elkészíthető, tökéletes vendégváró fogás. Ha előző nap összeállítjuk, sütésig a hűtőben tároljuk. Amennyiben hideg sütőbe téve kezdjük sütni, akkor akár 20 perccel tovább sül a desszert. Érdemes alufóliával befedni, majd azt eltávolítva pirosra sütni. Gluténmentes palacsintából készítve gluténmentes desszertet kapunk.