Besameles rakott zöldbab

Hozzávalók:


4 személyre: 60 dkg zöld hüvelyű zöldbab, só, késhegynyi szódabikarbóna, diónyi vaj vagy margarin, 15 dkg gépsonka vékony szeletben; a besamelhez: 5 dl tej, 5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg liszt, só, őrölt bors, 1 csipet őrölt szerecsendió, 4 tojássárgája, 2 dkg reszelt parmezán

Elkészítés:


Először a besamelt készítjük el, mert hűlnie kell: a tejet felforrósítjuk, a vajon világosra pirítjuk a lisztet. Folyamatosan keverve, apránként hozzáadjuk a tejet, simára, csomómentesre eldolgozzuk, és mérsékelt tűzön sűrű krémmé főzzük. Gyakran megkeverve, hogy ne bőrösödjön meg a teteje, hagyjuk langyosra hűlni. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, egyenként belekeverjük a tojássárgákat, végül a reszelt sajtot. A babot megtisztítjuk. Enyhén sós, szódabikarbónás (hogy szép zöld maradjon) vízben 15 percig főzzük, lecsepegtetjük. Kivajazunk egy négyszögletes, kb. 10x20 cm-es, 7-8 cm magas, másfél liter űrtartalmú gyümölcskenyérformát, az aljára fektetünk, kissé egymásra csúsztatva, 2-3 szelet sonkát. Félreteszünk a díszítéshez 12 szép szál babot, a többit 3-4 cm-es darabokra, a maradék sonkát pedig vékony csíkokra vágjuk. Mindkettőt lazán a besamelhez keverjük, majd az egészet a formába simítjuk. Az edény alját szelíden az asztal lapjához ütögetjük, hogy a massza mindenütt kitöltse, azután sütőedénybe állítjuk. Annyi meleg vizet öntünk alá, hogy az a formát 2-3 ujjnyira ellepje. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (180 °C) kb. 40 percig gőzöljük-puffasztjuk. Hústűvel győződünk meg arról, hogy teljesen "megkötött-e". A sütőből kivéve tálra borítjuk, tetejét a félretett babszálakkal átlósan megdíszítjük, 4-5 cm vastag szeletekre vágva tálaljuk