A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre
Hozzávalók (egy nagy adaghoz, ami négy tepsi süteményt eredményez):
– 4 tojás
– 1 bögre cukor
– 2 kávéskanál só
– 1 nagy tejföl (330 g-os)
– 20 dkg olvasztott vaj vagy margarin
– 1 kocka élesztő (5 dkg)
– 8 bögre liszt (éppen egy kg)
1. A cukrot, a tojásokat és a sót összekevertem.
2. Hozzáadtam a tejfölt, majd az olvasztott vajat, ezután rámorzsoltam az élesztőt, és ismét jól összekevertem az egészet.
3. A lisztet hozzágyúrtam, majd letakarva betettem a hűtőbe. Három órát is elég egyébként a hűtőben töltenie.
4. Én másnap délben álltam neki elkészíteni. Miután kivettem a hűtőből, egyszer átgyúrtam lisztezett deszkán, majd egy fél órát pihentettem. Ezután négyfelé vettem a tésztát, kinyújtottam őket kb. fél centi-centi vastagra, majd megtöltöttem őket, szorosan feltekertem, és felszeleteltem őket csigákká. Lehet vastagabb vagy vékonyabb csiguszokat készíteni, ki hogy szereti.
5. Én két rudat kakaós cukorral töltöttem, kettőt pedig mogyorókrémmel. A kakaós cukor fél bögre cukor és egy evőkanál holland kakaópor keveréke, a mogyorókrém felhasznált mennyisége pedig négy-négy púpos evőkanálnyi volt.
6. Sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztattam őket. 180 fokra előmelegített sütőben, húsz perc alatt sült meg egy adag.
Hogy miért csodatészta? Nemcsak mert csoda finom, csoda puha, hanem azért, mert ezt a mennyei kelt tésztát a hűtőben szokás keleszteni. És naná, hogy vannak előnyei: előző este öt perc alatt összeállítjuk a tésztát, másnap reggel pedig nincs mád dolgunk, mint nyújtani, és kedvünkre tölteni. Készülhet belőle csiga, bukta, táska vagy amit csak szeretnénk A tészta még másnap este is tökéletes, úgyhogy vendégek elkápráztatására is kiváló lehetőség.