Budapest tekercs

Hozzávalók:


Hozzávalók
5 db tojásfehérje
250 g cukor
1 dl darált törökmogyoró
1,2 dl apróra vágott törökmogyoró
2 ek étkezési keményítő
1 ek citromlé
½ citrom finomra reszelt héja
Töltelék
3 dl tejszín, habbá verve
Mandarin (konzerv)

Elkészítés:


Robotgéppel kezdjük habbá verni a tojásfehérjéket a citromlével, kanalazzuk hozzá (habverés közben) a cukrot. A kész habot forgassuk nagyon óvatosan össze a reszelt citromhéjjal, a keményítővel és a darált mogyoróval. Töltsük habzsákba és nyomjuk zsírpapírral bélelt, vékonyan kivajazott és lisztezett sütőlapra. Szórjuk meg az apróra vágott mogyoróval, és süssük előmelegített 160 °C hőmérsékletű sütőben kb. 25 percig. A vége felé ellenőrizzük, mert ha túlsül, nem fogjuk tudni feltekerni (törik), a közepe legyen még egy kicsit ragacsos.
Vegyük ki a sütőből, fordítsuk át egy tiszta zsírpapírra, amin sült az óvatosan húzzuk le róla. Ha kihűlt kenjük meg a tejszínhabbal, szórjuk meg gyümölcsdarabokkal. Szorosan tekerjük fel.
Még aznap fogyasszuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Variációk
- a mogyoró helyett használhatunk mandulát, diót
- a tésztához keverhetünk kakaót
- a töltelékhez a tejszínt összeforgathatjuk egy kevés gyümölcspürével
- a mandarint helyett kipróbálhatjuk málnával, ribizlivel, meggyel, áfonyával, szederrel, eperrel…
- a kész tekercsre csorgathatunk olvasztott csokoládét