4 személyre
» Tészta 4 személyre / 8 kis calzone:
» 50 dkg finomliszt, és egy kevés a munkafelületre
» 2 púpozott teáskanál só
» 1 csomag szárított élesztő
» 6 ek olívaolaj
» 2 dl langyos víz
» 1 egész tojás a tetejére
» Töltelék 4 személyre:
» 1 fej vöröshagyma, csíkokra vágva
» 1 gerezd fokhagyma, zúzva
» 2 doboz hámozott konzerv paradicsom
» 1 tk só
» 10 tekerésnyi frissen őrölt fekete bors
» 1 púpos tk oregano
» 8 dkg magozott fekete olajbogyó, felkarikázva
» 20 dkg ricotta
A calzone tésztájához mérd a lisztet egy nagy tálba. Add hozzá a sót és az életsztőt. Képezz egy mélyedést a közepébe, öntsd bele az olajat és a vizet.
Lisztes kézzel dogozd össze, és miután összeállt a tészta, gyúrd még öt percig, hogy szép sima és rugalmas legyen.
Egy tiszta konyharuhával letakarva meleg, huzatmentes helyen keleszd 1,5-2 órán át, míg a tészta a duplájára nő.
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Bélelj ki sütőpapírral egy nagy tepsit. A hámozott paradicsomról csöpögtesd le a levét, amennyire lehetséges, és burgonya nyomóval törd össze. Keverd hozzá a hagymát, a fokhagymát, az oreganot, sózd, borsozd.
Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, formázz szabályos gombócokat, így könnyebb lesz belőlük nagyjából szabályos köröket nyújtani. Nyújtás előtt lisztezd be a deszkát, amin dolgozol, így nem tapad le a tészta.
A paradicsomos, fűszeres keverékből halmozz egy-egy adagot minden tésztalap felére, körben hagyj szabadon egy 1-2 cm-es peremet. A paradicsomos ragu tetejére halmozz 1-1 púpos evőkanálnyi ricottát és oszd el egyenletesen a 8 calzone tetején a felkarikázott olajbogyót.
A széleket nedvesítsd be egy kenőecset segítségével vízzel, hajtsd félbe a tésztát, végül alaposan nyomkodd össze a széleket. A kész calzonékat sorakoztasd a sütőpapírral kibélelt tepsire és kend meg tojással, hogy szép színt kapjanak a sütőben.
180 fokra előmelegített sütően, a középső bordamagasságban, légkeverésen 20 perc alatt süsd aranybarnára és ropogósra.