hozzávalók / 4 adag
fánk tésztához
2.5 dl víz
1 csipet só
8 dkg margarin
15 dkg finomliszt
3 db tojás
1 dl napraforgó olaj (sütéshez)
töltelékhez
2 db tojássárgája
3 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál étkezési keményítő
2 dl tej
1 csapott ek porcukor (tetejére)
fánk tésztához
Egy kisebb láboskában felforraljuk a vizet a sóval és a margarinnal.
Ezután hozzáöntjük a lisztet, és tűzön jól elkeverjük. Az sem baj, ha a liszt egy kicsit serceg, sül.
Ezután levesszük a tűzről, és kézi elektromos dagasztóval egyenként belekeverjük a tojásokat. A keverés kb. 15-20 percig tart. Jól kidolgozott tésztát kell kapnunk.
A fánktésztát ezután pihentetjük 30 percet.
Egy kisebb lábasban felforrósítjuk az olajat, és kis kanállal beleszaggatjuk a fánkokat. Letakarjuk fedővel. Amikor szép aranybarna, megfordítjuk a fánkokat, majd ismét letakarjuk az edényt. Így a tortellik szépen megduzzadnak!
Papírtörlőre szedjük, és lecsepegtetjük róla az olajat.
töltelékhez
A tojások sárgáját és a cukrokat fehéredésig keverjük egy lábaskában.
Ezután hozzátesszük az étkezési keményítőt és a tejet. Simára keverjük.
Közepes lángon besűrítjük, és amikor a krém állagot elértük, levesszük a tűzről. Hűlni hagyjuk.
A langyos krémet habzsákba tesszük. A kihűlt fánkocskákat hegyes késsel bevágjuk, és megtöltjük a vaníliás krémmel.
Tálra rakjuk, és porcukorral meghintve kínáljuk.