1 bögre víz
2 teáskanál barnacukor
Fél teáskanál só
1/3 bögre vaj
1 bögre liszt
2 tojás
Egy darab vanília rúd
A vízben a barnacukrot, a sót a vajat és a vaníliát, felforraljuk. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a lisztet, majd, amikor egy kicsit hült a tojásokat is adjuk hozzá. Addig keverjük, míg teljesen egynemű lesz. Megtöltünk egy a habnyomót (a legnagyobb csillagalakú csőrt használjuk), és forró olajba nyomunk kb. 8 cm hosszúságú darabokat. Aranysárgára sütjük, és még forrón fahéjas cukorba forgatjuk. Nagyon finom még karamellkrémmel, forró csokival, vagy meg is tölthetjük ízlés szerint.
A churros történetéhez vissza kell repülnünk az időben több száz évet Spanyolországba. Az elénk táruló hegyoldalon vidáman legelésző bírkákat láthatunk, mellettük a juhászok nomád sátraival és bográcsaikkal. Ebből adódik, ha a juhászok valami édességre vágytak mindent csak a bográcsaikban tudtak megoldani. Az olajban nem csak sós, hanem édes fánkokat is sütöttek. Így született meg a Churros.