Citromos profiterol

Hozzávalók:


Hozzávalók

a tésztához:
• 1/2 dl tej
• 1/2 dl víz
• 10 dkg vaj
• 10 dkg liszt
• 3 tojás
• csipet só
a citromkrémhez:
• 2 dl tej
• 3 tojássárgája
• 6 dkg cukor
• 1/2 csomag vaníliás pudingpor
• csipet só
• 1 citrom héja
• 1/2 citrom leve
• 1 evőkanál limoncello likőr
• 1 dl tejszín
a citromos tejszínhabhoz:
• 2 dl tejszín
• 5 dkg cukor
• 1 evőkanál limoncello likőr
• citromhéj

Elkészítés:


Fölforraljuk a tejet, a vizet, a vajat és a sót, hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük, amíg egynemű masszát nem kapunk, amely elválik az edény falától. Levesszük a tűzről, és egyenként belekeverjük a három tojást. Habzsákba töltjük a tésztát, és 4-5 cm átmérőjű golyókat nyomunk belőle sütőpapírral bélelt tepsibe. 200 fokra melegített sütőben addig sütjük őket, amíg meg nem pirulnak, ez körülbelül 20-25 perc. (Sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeesik a tészta.) Miután megsültek, még forrón kis méretű lyukat fúrunk beléjük.

A krémhez csomómentesre keverjük a tojássárgákat a cukorral, a sóval, a pudingporral, a citrom levével és héjával, valamint kevés tejjel. Fölforraljuk a maradék tejet, hozzáöntjük a pudingos keveréket, és az egészet besűrítjük.

Miután kihűlt, habverővel beledolgozzuk a likőrt meg a habbá vert tejszínt. Megtöltjük a krémmel a fánkokat. (Célszerű ehhez is habzsákot használni.)

Nem túl kemény habbá verjük a tejszínt a cukorral, hozzáadjuk a likőrt, és belereszelünk citromhéjat. Beleforgatjuk a töltött golyókat, és tetszés szerinti elrendezésben tálra rakjuk őket. Fehér csokoládéforgáccsal, citromhéjjal, citromdarabkákkal díszítjük. Behűtve tálaljuk.