Hozzávalók egy 22 centis piteformához:
a tésztához:
11,5 dkg finomliszt
5 dkg jéghideg vaj
2,5 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 evőkanál hideg víz
1 teáskanál vanília esszencia
a krémhez:
5 tojás
15 dkg cukor
1,5 dl tejszín
2 citrom
a habhoz:
2 tojásfehérje
10 dkg kristálycukor
1 teáskanál étkezési keményítő
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrtam, folpackba csomagolva fél óráig a hűtőben pihent.
A piteformát alaposan kikentem vajjal, a sütőt előmelegítettem 200 fokra.
A fél óra elteltével a tésztát lisztezett deszkán kb. 25 centisre nyújtottam, kibéleltem vele a kivajazott formát úgy, hogy az oldalán is legyen tészta (a kissé túllógó tésztát levágtam).
Villával megszurkáltam, sütőpapírt és babot tettem rá és vakon sütöttem 10 percig.
Ekkor lekerült róla a bab és a sütőpapír, így sült tovább 5 percig.
Közben a krémhez a tojásokat a cukorral nagyon habosra, krémesre kevertem, majd hozzáadtam a citromok reszelt héját és levét és a tejszínt is.
A tölteléket az elősütött tésztára öntöttem, teljesen tele lett a forma (kicsi nekem is kimaradt).
150 fokon, az alsó rácson sütöttem tovább a pitét kb. 30 percig (valóban sütőfüggő, nekem még ekkor is elég lágynak tűnt, így feltettem a középső rácsra és ott sütöttem tovább kb. 5 percig 170 fokon).
A tojásfehérjét kemény habbá vertem, a végefelé beledolgoztam a cukrot és az étkezési keményítőt is.
A sütőből kivett pitére kanalaztam a habot, szépen elegyengettem, majd a kanál hátoldalával felhúzkodva a habot kis "sipkákat" gyártottam.
Így került újra a sütőbe, mindaddig, amíg a habnak szép színe lett.
A sütőből kivéve hagytam szobahőmérsékletűre hűlni, majd hűtőbe került.
Másnap szeletelve tálaltam.