3-4 db hozzávalói:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1-2 ek tejföl
1 ek hideg víz
csipet só
1 cs vaníliás cukor
Töltelék hozzávalói:
2-3 marék dió
25 dkg mascarpone
barna cukor
1 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
fahéj
cseresznye
1 db tojás
A lisztet egy csipet sóval, és a vaníliás cukorral egy tálba tenni és összekeverni. Ezután hozzáadni a vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsolni, hogy jó morzsalékos legyen. Végül beletenni kanalanként a tejfölt és a vizet, majd összegyúrni hogy könnyen nyújtható legyen.(először csak 1 ek. tejföl kerüljön bele, mert a liszt minőségétől függően, lehet ennyi is elég)
Végül folpack fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tenni legalább 60 percre, pihentetni a tésztát.
Közben ellehet készíteni a tölteléket.
Először a dió pörkölésével kell kezdeni.
Egy tepsibe beletenni a diót, majd előmelegített sütőbe helyezni és közepes lángon 5-6 percig pirítani. (akkor jó amikor már szép színt kapott a dió, de figyelni kell nehogy megégjen!!!!!)
A sütőből kivéve teljesen kihűteni, majd ledarálni.
A mascarponét simára keverni az ízlés szerinti mennyiségű barna cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Ezután hozzákeverni az előzőleg ledarált pörkölt-diót is.
A cseresznyét megmosni, kimagozni, és lecsepegtetni.
A tésztát kivenni a hűtőből, majd jó vékonyra kinyújtani.(én sütőpapírra tettem rá, és úgy nyújtottam ki, így nem ragadt le a tészta)
A kinyújtott tésztából, 3-4 kör kivágni.(én egy fedőt tettem rá és azt vágtam körbe, nagyságától függően, 3-4 kör lesz belőle)
Mindegyik tészta közepére rákanalazni a mascarponés-diós krémet, majd elsimítani, úgy hogy maradjon a szélétől kb. 2 cm-es üres tésztacsík.
Ezután megpakolni a krém tetejét magozott cseresznyével, majd megszórni egy kevés barna cukorral, és őrölt fahéjjal.
Végül az üresen maradt tésztarészt, szépen felhajtogatni a töltelékre.
Az egész tojást felverni, majd megkenni vele a tésztát, és megszórni apróra vágott dióval. (ezt a diót nem kell előtte megpörkölni, mert különben sütésközben meg fog égni!!!!)
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezni a megtöltött tésztát. (én a kinyújtott, körbevágott tésztát egyesével helyeztem rá a tepsire, és ott töltöttem meg, így könnyebb volt vele bánni)
Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütni.
Sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni, majd langyosan tálalni.