4 tojásfehérje
8 dkg porcukor
1 e.k. ecet
1 e.k. kakaópor
A krémhez:
2 dl tejszín
A tetejére:
200g kimagozott meggy,1,5 dl víz (vörösbor)
5 dkg cukor
1 kávéskanál keményítő
2 csipet őrölt kardamom
A sütőt 140 °C-ra előmelegítettem.
A tojásfehérjéket felvertem olyan kemény habbá, hogy már ne csúszkáljon az edényben – először alacsony fokozaton, majd egyre magasabb fokozatra kapcsoltam a habverőt.
Ezután kanalanként adtam hozzá a cukrot, tovább verve a habot.
A kakaóport rászitáltam és egy spatulával óvatosan beleforgattam a tojáshabba.
Egy sütőlemezre sütőpapírt tettem, és körberajzoltam a 24 cm-es tortaformám alját, hogy nagyjából kör alakú maradjon majd a hab.
Rákanalaztam a habot, a szélére peremet húztam a kanállal. (Teljesen feleslegesen, mert a sütés folyamán eltűnt.)
1 órát sütöttem a torta alapját. Amikor az idő lejárt, nem vettem ki, hanem hagytam kihűlni teljesen, másnap reggelig a sütőben hagytam.
A sütőpapírt óvatosan lehúztam az aljáról és egy tálra raktam.
A tejszínt habbá vertem, megkentem a csokoládés tortaalapot a tálalás előtt 1 órával – előbb nem nagyon jó, mert elázhat a habcsókalap. A szélén magasabbra hagytam a krémet, hogy majd a meggy leve ne csorogjon le.
A meggyet a fűszerekkel, a cukorral meg a borral, keményítővel felforraltam.Teljesen kihűtöttem és a tejszínre kanalaztam.
Csokoládéforgácsokkal szórtam meg közvetlenül tálalás előtt, és a meggy megmaradt levéből csorgattam keveset a krém szélére is.