Csokoládés pörkölt dió torta

Hozzávalók:


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához
a piskótához:
8 dkg liszt
4 dkg darált dió
4 dkg kakaópor
18 dkg cukor
7 dkg vaj
70 ml tej
2 tojás
5 g sütőpor
1 csipet só
a csokoládékrémhez:
2 dl habtejszín
10 dkg apró darabokra vágott 85%-os vagy cukormentes étcsokoládé
10 dkg cukor
1 kávéskanál fahéj
a diókrémhez:
16 dkg darált dió
1 tasak tejszínízű pudingpor
3 dl tej
18 dkg cukor
4 dl habtejszín
1 csomag zselatin fix (20 g)
rum (vagy 2 kávéskanál rumaroma)
az összeállításhoz:
rum vagy tejjel elkevert rumaroma
2 dl habtejszín
3-4 evőkanál illatosra pörkölt dió

Elkészítés:


A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket a sóval habbá verjük. A lisztet, a kakaóport, a sütőport és a diót egy tálban összekeverjük. A tojások sárgáját a cukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a vajat, a tejet, és az egészet összedolgozzuk. Ehhez szitáljuk a lisztet, végül beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt tortakarikába töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)
A csokoládékrémhez a tejszínt felforraljuk, lassú tűzön felolvasztjuk benne a csokoládét, végül hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat. Kihűtjük, majd néhány órára hűtőbe tesszük.
A diókrémhez a pudingporból, az cukorból és a tejből sűrű krémet főzünk, kevés rumot (vagy aromát) öntünk bele, majd teljesen kihűtjük. A diót száraz serpenyőben addig pirítjuk, amíg meg nem érezzük a pörkölt dió illatát, majd lehűtjük.
A már hideg diót és a krémet robotgéppel összedolgozzuk, végül a zselatinnal együtt habbá vert tejszínt is beleforgatjuk, ezzel lazítjuk.
A torta összeállításakor a kihűlt piskótát a tortakarikába tesszük, és jól meglocsoljuk rummal vagy egy kevés tejjel kikevert aromával. A csokoládékrémből 2 evőkanálnyit félreteszünk, a többit robotgép segítségével kissé felverjük (alacsony fokozaton kb. 1-2 percig), hogy lazább legyen. Ezután a piskótára kenjük, majd a diókrémet is rásimítjuk.
A tejszínt a diós krémre kanalazzuk, majd a félretett csokoládékrémet néhány másodpercre mikróba tesszük (legnagyobb fokozaton legfeljebb 5 másodpercre), hogy folyós állagú (de ne meleg) legyen. A tejszínhabra csurgatjuk, majd a torta közepére pörkölt diót halmozunk.

Tipp: a díszítéskor még véletlenül se törekedjünk a szabályosságra. Ez a torta rusztikusan tökéletes.