Hozzávalók:
5-6 db körte, nem túlérett, inkább kemény
2 ek nádcukor
fűszerek: fahéj,szegfűszeg, kardamom, fekete bors
1 db kis narancs
1 üveg vörösbor
A körtét előző nap pároljuk meg:
Öntsük egy fazékba a vörösbort, ízesítsük fűszerekkel, narancs levével, reszelt héjával, cukorral.
Pároljuk meg a körtéket (de ne főzzük szét!), a folyadék lepje el közben a gyümölcsöt. Hűtsük le, és tároljuk felhasználásig a hűtőszekrényben.
Tészta:
10 dkg Oreo vagy valamilyen csokis keksz, a töltelék krém nélkül
2-3 ek vaj, olvasztva
A kekszet daráljuk össze porrá, adjuk hozzá a vajat, és keverjük össze.
Nyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt 21-24 cm-es kerek tortaforma aljára.
Süssük 5 percig 170°C hőmérsékletűre előmelegített sütőben.
(CC tipp:sima keksz+kakaópor)
Töltelék:
75 dkg túró
25 dkg mascarpone
20 dkg étcsokoládé
1 dl vörösbor (opcionális)
20 dkg cukor
2-3 db tojás
2 tk pudingpor vagy kukoricakeményítő
2 tk kakaópor
Keverjük össze a túrót, a mascarponet és a cukrot robotgéppel, kis sebességi fokozaton.
Öntsük hozzá a vízgőzön előzetesen felolvasztott csokoládét, a tojásokat, a bort (opcionális) az átszitált lisztet, a pudingport és a kakaót.
A körték aljáról vágjunk le egy szeletet, hogy stabilan megálljanak, és helyezzük be őket a formába, öntsük közéjük a mascarponés keveréket.
A sütő aljára egy tepsibe, vagy egy fazékba tegyünk vizet. Melegítsük elő 170°C-ra, süssük a tortát 10 percig, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 125 °C-ra és süssük 50-60 percig (tűpróba).
Hagyjuk kihűlni, majd tegyük 6-8 órára a hűtőszekrénybe.
Tálalás előtt leönthetjük csokimázzal:
10 dkg vízgőzön felolvasztott csokoládéba, keverjünk
4 ek tejszínt és egy kevés vörösbort.