Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg átszitált liszt
- 2 csapott evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 2 dl langyos tej
- 10 dkg puha vaj (esetleg margarin)
- 1 tojás
- fél citrom leve
A töltelékhez:
- 5 dkg mazsola
- 0,5 dl rum vagy 1 evőkanál rumaroma
- 1 dl tej
- 8 dkg kristálycukor
- 3 dkg vaj
- 20 dkg darált dió
- 2 evőkanál zsemlemorzsa vagy darált háztartási keksz
- fél kávéskanál őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
A mázhoz:
- 2 evőkanál citromlé
- 4 evőkanál porcukor
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépben bedagasztjuk, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztjük. Kézi dagasztásnál a szokásos módon járunk el, majd egy tálban letakarva (vagy kelesztőtálban) duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez beáztatjuk a mazsolát a rumba vagy a rumaromába.
Felforraljuk a tejet a cukorral és a vajjal, hozzáadjuk a diót és a zsemlemorzsát vagy a darált háztartási kekszet, hozzákeverjük a fahéjat és a citrom héját, majd belekeverjük a rumos mazsolát és hagyjuk kihűlni.
3. A tésztát nagy téglalapra nyújtjuk, megkenjük egyenletesen a töltelékkel, feltekerjük mint a bejglit, és egy sütőpapíros tepsire helyezzük (mivel elég hosszú lesz, ezért keresztbe tegyük a tepsire). Hosszanti irányban, középen kettévágjuk úgy, hogy a másik végénél nem vágjuk el teljesen, majd megtekerjük/fonjuk úgy, hogy a vágott része felülre kerüljön.
(formázást lásd a képen)
4. A tepsiben kelesztjük még 15-20 percig, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben 200 fokon kb. 40 percig) Ha a teteje esetleg nagyon barnulna, alufóliával letakarjuk és úgy sütjük tovább.
5. Amikor megsült a kalács, a tepsiben hagyjuk és 5 percre letakarjuk egy tiszta konyharuhával, hogy jól átpuhuljon. Addig a mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, melyet a kalács tetejére kenünk egyenletesen.
Hagyjuk teljesen kihűlni és szeletelve tálaljuk.