Diós kosárka

Hozzávalók:


tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
1/2 kávéskanál sütőpor
a töltelékhez:
20 dkg darált dió
10 dkg porcukor
3 tojásfehérje
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 citrom reszelt héja
2 evőkanál étkezési keményítő (vagy liszt)
a díszítéshez: olvasztott csokoládé, dió

Elkészítés:


A vajat gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a liszttel. Belegyúrjuk a többi alapanyagot, utána fél órát hűvös helyen pihentetjük a tésztát.
Ezután lisztezett deszkán 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk, és a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát megint összegyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk.

A tésztakorongokat kivajazott muffinformába vagy kosárkaformába igazítjuk.

A töltelékhez a tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A többi hozzávalót összekeverjük, aztán óvatosan beleforgatjuk a habba. A tésztakosárkákat ezzel a diós habbal töltjük meg, majd 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük őket.

A sütemények tetejét olvasztott csokoládéval és dióval díszítjük.

Tipp: mielőtt megtöltjük, a kosárkák aljába tehetünk egy-egy szem rumosmeggyet vagy egy-egy kávéskanál pikáns lekvárt. Dió helyett mandulát vagy mogyorót is használhatunk.